Вие сте тук:  Диети  »  Диета преди забременяване

Диета преди забременяванеВие и вашият съпруг искате да си имате бебе, и вече сте предприели известни мерки за да бъде успешно това – спряла сте кафето, взимате подходящи витамини. Но най-големият ви проблем е, че вие работите много, не ви остава време да се храните пълноценно, не консумирате достатъчно плодове и зеленчуци. И въпросът ви е: Какво трябва да направя?
За да се справите с това важно начинание, за да си изградите здравословни навици и след това да се чувствате добре по време на бременността се придържайте към четирите основни съвета относно храненето.
  1. Уверете се, че вашето тегло е в нормалните граници според вашата височина. Не бива да допускате да сте с наднормено тегло. Ако сте с наднормено тегло се консултирайте с вашия домашен лекар или гинеколог.
  2. Започнете балансирана диета. Опитайте се да внесете в дневното си меню разнообразие или консумирайте всяка седмица различни храни. Това ще помогне на вашия организъм да получава разнообразни хранителни вещества. Запомнете ограничете приема на мазнини, масла и сладки изделия.
  3. Спорт. Нека спорта стане част от вашия живот. Ако отделяте време три пъти в седмицата за спорт това ще бъде отличната формула, но дори и един път седмично пак ще ви бъде от полза. Може да се занимавате с разнообразни неща - ходене, каране на  колело, аеробика, плуване и т.н. внесете разнообразие в тренировките си за да не се отегчите.
Консумирайте определени хранителни съставки. Има определени хранителни съставки, от които вие и вашето бебе ще имате нужда за да гарантират, че няма да развиете какъвто и да е недостиг по време на вашата бременност и вашето бебе ще се развива добре.
Фолиева киселина: Този витамин е важен за вашето бебе по време на първите няколко месеци от бременността. Той е важен за развитието на главния и гръбначен мозък на бебето. Добри източници са зърнени храни, зелени листни зеленчуци (марули, спанак, киселец и т.н), цитрусови плодове и др.  Опитайте се да присъства поне един листен  зеленчук и един цитрусов плод във вашата диета всеки ден. Минималното количество фолиева киселина, която трябва да присъства във вашата диета е около 400 мг.
Калций: Това е много важно за развитието на костите на бебето и да държи вашите кости здрави през бременността като чрез това се предотвратява развитието на недостиг. Важното тук е да включите в диетата си много млечни продукти – кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал и т.н.
Желязо: с развитието си  вашето бебе, ще има нужда от желязо и ще го приема за сметка на вашият организъм. Ако вие не консумирате храни богати на  желязо, можете да развиете анемия. Добри източници на желязото са зелените листни зеленчуци, боб, червено месо и зърнените храни. Червеното месо е най-добрият източник защото използуват желязото, намиращо се в него най-много.
Фибри: това е много важно, защото по време на бременност жените имат склонност към запек. В диетата ви трябва да присъстват около 30 - 35 грама фибри на ден. Няколко добри източници на фибри са нерафинирани зърнени храни, като бяла пшеница, боб, плодове и зеленчуци.

Превод от английски: Gery       
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »