Вие сте тук:  Бременност  »  Бременност  »  Бъдещата майка пред огледалото. Как се променя външния вид по време на бременността.

Бъдещата майка пред огледалото. Как се променя външния вид по време на бременността.


Често опитния акушер-гинеколог може да каже, че пациентката е бременна, без да се прибягва до специален преглед и лабораторни тестове – достатъчен е само бърз преглед на жената. Вие също можете да забележите промени в себе си, гледайки се в огледалото.
По време на бременността всички дейности на женското тяло са насочени към осигуряване на нормалния растеж на плода и поддържане на подходящи условия за развитието му. Бременността се отразява на функционирането на всички системи на тялото на майката: на ендокринната, нервната, сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната, имунната системи, както и промяна на кожата, косата и ноктите.
Кожа
Често по време на бременност се увеличава производството на меланин (пигмент, от който зависи цвета на кожата). Меланинът се натрупва главно по лицето, зърната, ареолите, средната линия на корема. Това се дължи на промени във функцията на надбъбречната жлеза: през този период, те произвеждат повече хормони (глюкокортикоиди и минералкортикоиди), които регулират образуването на кафяв пигмент. Отлагането на меланин се увеличава още повече под влиянието на ултравиолетовите лъчи, така че появата на малки кафяви петна - хлоазма - на челото, бузите и горната устна не зависи само от увеличеното производство на меланин, но е следствие на повишена чувствителност на кожата към ултравиолетовите лъчи. Следователно, ако защитите кожата от ултравиолетовите лъчи със защитен крем или шапка, може да се избегне появата на старчески петна. Повечето от хлоазмите изчезват след бременността, както и другите видове пигментация, като пигментация на средната линия на корема и ареолата.
През втория триместър на бременността се изработват хормони, които може да подобрят растежа на плода, и същите тези хормони могат да допринесат за нарастване броя на пигментни невуси (бенки). Ако в бенките възниква сърбеж или има кървене, ако косата ви пада, трябва незабавно да се консултирате с дерматолог.
При докосване кожата е с различна стегнатост и различна еластичност. Тези качества зависят от наличието на еластични и колагенови влакна. Качеството и количеството на тези влакна се предава генетично, като това определя възможността за появата на стрии. Стриите (белези на бременността) представляват малки червени ивици по гърдите, корема, задните части и бедрата. Разтягане на гърдите може да се появи през втория месец на бременността, когато теглото се увеличава бързо и съответно нарастват гърдите, корема и задните части. В края на четвъртия месец на бременността, коремът започва да расте и е налице силно увеличаване на телесното тегло. Белезите от бременността са резултат от скъсване на колагенови и еластични влакна на кожата. На мястото на разлома, се образува белег от съединителната тъкан. След раждането белезите губят розовия цвят и заемат формата на бели ивици. През следващите бременности на фона на старите белези могат да се появат нови.

Структура на кожата
Нашата кожа има сложна структура. Тя се състои от три слоя: епидермис, самата кожа или дермата и подкожната мастна тъкан. Всеки един от тези слоеве, на свой ред също се състои от няколко слоя. Дебелината на кожата варира от 0,5 до 4 мм, и зависи главно от размера на дермалния (в средата) слой. Той е с по-малка дебелина в  лицето и много по-голяма по бедрата и гърба.
Епидермиса има формата на тясна ивица, дебелината може да варира от 0,07 до 0,12 мм и се състои от пет слоя. В епидермиса се съдържат епителни клетки, които имат разнообразна структура и местоположение.
Дермата се състои от два слоя - папиларен и ретикуларен. В папиларния слой от влакната са по-меки, по-тънки, те образуват плътна мрежа от връзки. В ретикуларния слой се намират потните жлези, мастните жлези и косата.
Подкожната мастна тъкан в различните части на тялото е с неравномерна дебелина: на корема, бедрата, дланите, тя е добре развита, а по ушите и устните е много слабо изразена. В подкожната мастна тъкан се депозират мазнини -резерви, които се консумират от заболяване или други неблагоприятни събития. Тя предпазва тялото от травми и хипотермия.
Женските полови хормони регулират отделителната дейност на мастните жлези и потните жлези. По време на бременността се произвежда  прогестерон - хормон, който подържа бременността и нивото му надхвърля  нивото на естрогена. Тъй като естрогена намалява и мастните и потните жлези не работят интензивно, нормалната кожа става по-суха. Кожата лесно се възпалява, получава се т.нар дерматит по време на бременност. При жените, които са имали преди бременността мазна кожа, ефекта е че състоянието на кожата се нормализира.
Поради хормонални промени по време на бременност има преразпределение
на мастните клетки – бедрата стават по-закръглени, мазнините се отлагат върху стомаха. Тези промени са друг фактор, който предпазва бременността, тъй като мастната тъкан служи като механична защита на матката.
По време на бременност, особено през второто полувреме, благодарение на промените в хормоналните нива и характеристиките на притока на кръв, органите са предразположени към задържане на течности. Тя не може да не повлияе на състоянието на подкожната мастна тъкан и кожа. Целулитът представлява именно натрупване на вода в кожата, така че по време на бременност може да се получи това състояние. Това е особено важно през втората половина на бременността, когато седмичното наддаване е 250-300 g. Колкото по-голям е темпа на нарастване на теглото, толкова повече нараства вероятността от отоци - гестоза.

Коса
Косата се състои от 3% вода и 97% - протеиново вещество кератин, както и сяра, микроелементи (желязо, мед, цинк, хром, манган) и витамини A, B, PP, C, и т.н. Жената има около 100 000 косъма, като броят им зависи от цвета на косата. Червената коса е най-плътна, но броя на космите е по-малък, отколкото при брюнетките. Най много косми има русата коса - около 150 000. Най-дебели са космите на чернокожите – около 3 пъти-по дебели от космите на европеидите.
Космите растат по различен начин – най-бързо расте косатата на главата (за 3 дни - около 1 мм), най-бавно - на веждите.
Отделният косъм живее от няколко месеца до 6 години. Миглите живеят от 3 до 5 месеца, а космите на тялото - 7-10 месеца. Нормално е, ако на денощие падат 30-50 косъма от главата.
Косъмът може да удължи до 1 / 5 от дължината му, а след това той се връща в нормално състояние. Здравината на косъма е сравнима с тази на алуминия - могат да издържат на тегло 100-200 грама. Косата не е просто декорация - тя има важни функции,като  защита на главата от прегряване и от хипотермия. Космите по тялото служат като рецептори за допир, космите на клепачите защитават очите, космите в носа и ушите задържат прах.
Благодарение на действието на прогестерона по време на бременността се ускорява растежа на косата, забавя се процеса на косопад. През този период , косата обикновено придобива здравословен вид, блясък и дебелина. В някои случаи, при бременността е налице увеличение на окосмяването по лицето, корема и бедрата, поради увеличеното производство на надбъбречните андрогени, и отчасти - на плацентата. Хипертрихозата (ускорен растеж на косата) е временна и изчезва след раждането. Мазната коса преди бременността може да стане по-суха по време на бременността. Веднага след раждането бързо се променя хормоналната среда: тя създава по-малко естроген и прогестерон. Активно се освобождава хормона пролактин, който подпомага кърменето. Всички тези промени водят до факта, че веднага след раждането косата започва да пада. Някои жени смятат че ще оплешивеят.  За щастие, това не е така. През първите три до шест месеца след раждането пада цялата коса, която е трябвало да падне по време на бременността. Новата коса понякога расте по-бавно, така че косата изглежда по-малко от обичайното. До края на първата година след раждането косата трябва да е възстановила нормалната си гъстота, каквато е била преди бременността.

Нокти
Ноктите представляват слой от мъртви клетки кератин (който е включен в състава на нашата коса). Тяхната цел е да защитят пръстите на краката и ръцете. Ноктите не се нуждаят от витамини и минерални елементи, тъй като са направени от мъртъв протеин. От друга страна, недостиг на протеин ще се отрази на състоянието на ноктите. Повечето хора консумират 3-4 пъти повече протеини, отколкото се нуждае тялото. Ноктите растат в размер на около 6 mm на месец, в зависимост от тяхната възраст и здравословно състояние. Техният ръст е по-бърз в ранна възраст и в страни с по-топъл климат. Интересното е, че ноктите на дясната ръка (или, ако сте левичар, съответно, лявата) растат по-бързо. Нокътят на средния пръст расте по-бързо от ноктите на другите пръсти. Това се дължи на факта, че функционално активните пръсти са по-добре снабдени с кръв, и следователно с хранителни вещества. Както и в случая с косата, повишената хормонална активност по време на бременност има положителен ефект върху състоянието на ноктите. Те растат по-бързо и стават все по-твърди, силни и красиви.

Почти всички метаморфози, които се случват с външния вид по време на бременност, са временни. Обикновено 6 месецаслед раждането, тялото се връща в "първоначалното положение". И тогава, гледайки се в огледалото, ще откриете себе си отново.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »