Вие сте тук:  Бременност  »  Бременност  »  Първо посещение при гинеколог

Първо посещение при гинеколог


Вече имате съмнения за това, че следващата почивка ще прекарате само двамата със съпруга ви, след като някои много очевидни признаци показват, че скоро семейството Ви ще се състои от трима. Къде да потърсите съвет, освен при гинеколога? Какво Ви очаква там по време на първото Ви посещение?

Защо е необходима консултацията при гинеколог?
Консултацията с гинеколог е задължителна за всяка бременна жена. Можете да се регистрирате както в най-близката поликлиника, така и на друго място, в зависимост от вашите предпочитания. При регистрацията е необходимо да носите лична карта и здравна осигуровка (ако имате такава). Възможно е лекаря да изиска и други документи.

Кога да отидете на първата консултация?
Често първото посещение на гинеколог се прави след като не настъпи поредната месечна менструация и теста за бременност е положителен. Въпреки положителния тест, все още в повечето жени има известна несигурност и те предпочитат бременността да бъде потвърдена от специалист. Но това не винаги е възможно да бъде потвърдено на 100%, затова най-добре е да изчакате няколко седмици, а след това лекаря може действително да потвърди наличието на бременност. Оптималното време за посещение е 6-9 седмици на бременността, т.е. приблизително 2-5 седмици след датата на предполагаемата, но несъстояла се менструация.
Не е необходима и другата крайност – да изчаквате прекалено дълго време за първата консултация. Ранното диагностициране на бременността не само ще позволи точно да се определи датата на раждане, но и да бъдат проведени всички необходими изследвания, както и да има време за решаване на проблеми, да се извършат превантивни мерки и други.

Какво представлява самата консултация?
Въз основа на разговорите с бременната жена, акушер-гинеколога изготвя индивидуална карта за следене на бременността. Обикновено тази карта съдържа следната информация:

1. Фамилно име, собствено име.
2. Година на раждане. Възрастта на жената е много важно за лекар, защото в различните възрастови групи бременността протича по различен начин.
3. Семейно положение. Въпросът дали една жена е омъжена или не, не е знак за любопитство: за лекаря е важно да има информация за психологическата настройка на бременната жена, както  и подпомагането й в къщи.
4. Лоши навици, възраст и здравословно състояние на съпруга си/приятеля. Здравето на детето зависи и от здравословното състояние на бащата.
5. Професиите на съпрузите и спецификата на тяхната работа. Лекарят трябва да бъде наясно, ако например работите в неблагоприятна за здравето работна среда, за да могат да бъдат избегнати възможните неблагоприятни ефекти.
6. Наследствени заболявания, които са се проявили в детството или в зряла възраст; гинекологични заболявания; преливане на кръв; операции (затова е препоръчителен предварителен разговор с родители). Ако в семейството са налице наследствени заболяване, може да бъдат назначени изследвания. При наличие на хронично заболяване лекарят ще ви предпише специални проучвания и посещения при други специалисти.
7. Контакт със заразно болни, пътувания в чужбина, особено в страни с тропически климат, през последните 6 месеца. Някои инфекции имат дълъг инкубационен период (времето, когато симптомите на заболяването, все още не са развили инфекция в организма),  затова лекаря трябва да знае дали е имало контакт с инфекция, за да се предотвратят усложнения.  Инфекциятата може да има пагубен ефект върху плода, като предизвиква малформации или аборт.
8. Протичането и изхода от предишни бременности и раждания (брой бременности и раждания, брой на абортите, наличие на спонтанен аборт при предишни бременности, хирургични интервенции по време на раждането, наранявания по време на следродовия период, малформации на плода и новороденото, раждане на мъртво дете и т.н.). Тези данни ще дадат възможност за своевременно предотвратяване на подобни проблеми.
9. Характеристики на менструалния цикъл.

Общи и специализирани акушерски изследвания
След въпросите се правят няколко изследвания, данните от които ще бъдат записани в индивидуална карта. Те са:
1. Измервания на височина и тегло. Това обикновено става в самия кабинет. Съотношението на височината и теглото ще определи с известна точност приблизителното тегло в деветия месец от бременността.
2. Измерване на кръвното налягане. По време на бременността кръвното налягане може да се увеличи или намали, така че е важно да се знае изходното ниво.
3. Измерване на температура. Трябва да имаме предвид, че температурата в началото на бременността може да бъде леко повишена - 37,5 ° С. Това се дължи на действието на хормоните на бременността. Значително повишаване на температурата предполага наличието на инфекциозни заболявания.
4. Определяне на размера на таза с помощта на специален инструмент. Това е много важен етап на проучването. Костите на таза, както и меките тъкани и мускулите на влагалището формират самия родови канал, по който детето се движи преди раждането. Ето защо е много важно да се знае дали този канал ще бъде достатъчно широк за нормално раждане.
5. Вагиналния преглед на матката и яйчниците ще позволи на лекаря да сравни размера на матката с предполагаемия (от датата на последната менструация), да контролира бременността, както и да оцени на състоянието на влагалището, шийката на матката и яйчниците. Възможни са и методи на сондиране на стомаха за да се определи състоянието на предната коремна стена (еластичност, състояние на мускулите), тонуса на матката.
С тампон се взима проба от влагалището – намазка, за определяне на чистотата на вагината и наличието на гъбични и други заболявания. Ако е необходимо, могат да се направят и специални тестове за други полово предавани инфекции.
Не на последно място лекарят обръща внимание на външния вид на бременната жена: фигурата, костите, гърдите и зърната, изследва кожата и видимите лигавици.

Направления за изследвания
След общ преглед и се предприемат някои от следните изследвания:
1. кръв и урина
2. биохимични показатели на кръвта,
3. кръвна група и резус фактор,
4. кръвен тест за наличие на патогенни микроорганизми в тялото на болести като сифилис (васерман - RW), хепатит В и С и СПИН.
Също така при необходимост се дават направления за различни специалисти, който ще трябва да посетите в продължение на няколко дни след консултацията – например очен лекар, зъболекар, ендокринолог и други специалисти.

Резултати от изследванията
Резултатите от изследванията обобяват група от бременни жени с повишен риск от усложнения за майката и плода. Това са жени, които имат гинекологични заболявания, като например спонтанен аборт на предишна бременност, миома на матката и други заболявания, които влияят негативно на бременността  - например астма, диабет, сърдечно-съдови заболявания. Тези бременни жени са под специално наблюдение: те са насърчавани да посещават консултации по-често - в зависимост от състоянието им, характеристиките на болестта и други причини.
Бременните жени в тази група се изследват допълнително в амбулаторни условия или в специализирани акушерски и други медицински заведения.

Периодичност на консултациите
Ако сте били на консултация първи път през 6-9 седмица от бременността, следващата визита ще бъде назначена за след 3-4 седмици. През второто тримесечие от бременността, ще трябва да посещавате лекаря на всеки 2 седмици, а през третото тримесечие - веднъж на всеки 10 дни. Ако има някакви усложнения по време на бременност, посещенията трябва да бъдат провеждани по- често.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »