Вие сте тук:  Бременност  »  Бременност  »  Лятна почивка по време на бременността

Лятна почивка по време на бременността


По време на бременността е много важно да се поддържа баланс между почивката и натоварването. Ако цялата бременност сте прекарала лежейки на дивана, е малко вероятно това да се отрази добре на Вас и на бебето, защото мускулите ви ще отпуснат от липсата на физическа активност и вероятно детето ще бъде вяло и мързеливо. Опитайте по-често да слушате тялото си: Ако сте уморени, задължително отделете време за почивка. Дори тридесет минути следобедна дрямка ще ви дадат сила и добра почивка. Бъдете активни по време на бременността - ходете, правете упражнения, който подготвят мускулите, необходими за раждането.
Бременността не е заболяване, вие не трябва да се заключване у дома, и да се защитавате от външния свят все едно че сте безпомощно оранжерийно цвете. Сега повече от всякога трябва да се движете, да бъдете на открито, да имате положителни емоции. Ако няма противопоказания от лекаря Ви, ако няма опасност от спонтанен аборт, ако нямате някакви хронични заболявания, то можете да се занимавате с почти всякакъв вид активна почивка (разбира се в разумни граници). Все пак, не препоръчваме прекалената активност в края на бременността.

Плуване
Полезно е да плувате в морето, тъй като морската вода съдържа минерали и соли, които действат положително на тялото Ви, отпускат напрегнатите мускулите и нервната система. Във водата не усещате нарасналото си тегло, както и жегата. Плуването тренира дихателната система и поддържа мускулите тонизирани, а това ще бъде много полезно при раждането. Внимавайте да не настинете и не плувайте далеч от брега. Ако не сте на море можете да отидете на специални курсове по водна аеробика за бъдещи майки, които перфектно подготвят  тялото за раждане.

Слънчеви бани
Слънчевата светлина помага за производството на витамин D, който действа благоприятно срещу остеопороза при бъдещата майка и рахит при децата. Събирайте тен до 12.00 ч. и след 16.00 - тогава слънцето не е толкова активно. Полезно е да се редуват излагането на слънце с периоди около 7-10 минути престой на сянка, а също и престой във вода. Внимавайте да не получите кожни изгоряния или слънчев удар. За да се избегне появата на тъмни петна по лицето е по-добре да носите шапка с широка периферия. Не забравяйте да използвате слънцезащитни лосиони и масла. Те идеално хидратират кожата и са ефективно средство за защита срещу ултравиолетовите лъчи
- UVA лъчи -проникват дълбоко в кожата, унищожават клетките, водят до преждевременното остаряване на кожата
- UVB лъчи – действат на са на най-горния слой на кожата (епидермис)
- UVC лъчи - най-безопасният вид лъчи, те се отразяват успешно от кожата
Най-високата слънчева активност е през юли и август и за предпочитане е да избягвате събирането на тен през тези месеци.

Туризъм
Ако водите активен начин на живот и обичате да пътувате, можете да се отдадете на активен туризъм. Трябва да бъдете в добро здраве и да не се намирате в по-късен етап на бременността. Разбира се, за Вас не са подходящи покоряването на планински връх или рафтинг в бурната река, но разходка в гората ще бъде полезна за Вас.

Почивка на вила
Ако имате вила, можете да прекарате там цялото лято, като разбира се не пропускате лекарските прегледи.
Работата в градината ще Ви бъде в полза, но не прекалявайте и правете паузи за почивка. Разходките в гората и газенето е в реката също ще допринесат благоприятно на вашето здраве. Единственото нещо, което може да развали почивката ви, са комарите и други кръвосмучещи насекоми. Внимателно изберайте антирепелентите спрейове и кремове за защита - много от тях не се препоръчват за бъдещи майки.

Преди решаващото събитие бъдещата майка трябва да почине добре, както и да се зареди с положителни емоции. Пред вас има много възможности за почивка, изборът е ваш! Само не забравяйте, че е по-лесно да се предотвратят проблемите, отколкото да се справяте с последствията. Бъдете внимателни и правете всичко с мярка: не прекалявайте, не се простудявайте, не се преуморявайте.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »