Вие сте тук:  Бременност  »  Бременност  »  Бременност и компютър

Бременност и компютър


Компютърът е вече толкова утвърден в живота ни, че се чудим как сме се справяли по- рано без него. Ние работим с компютър, общуваме, търсим полезна информация, изтегляме от мрежата книги и статии, а нашите съпрузи мечтаят за по-мощна видеокарта, за да могат като се върнат след работа да воюват с извънземни чудовища..
Въпреки това, всяка бременна жена си задава въпроса колко време е безопасно да се седи пред компютъра - за нея и бебето. Лекарите, за съжаление, не винаги могат да дадат отговор на този въпрос. Често можете да чуете от тях или от приятелки различни оригинални начини за борба с вредното въздействие на компютъра, като например: кактус близо до монитора, увийте корема си с алуминиево фолио и т.н.
Нека уточним кое е истина и кое – градска легенда.
През 80-те години на миналия век са били проведени проучвания, чийто резултати показват по-висок риск от спонтанен аборт при тези жени, чиято работа е свързана с компютър. Все пак, трябва да имаме предвид, че тогава са се ползвали CRT монитори без защитен слой, съответно, радиацията, излъчвана от тях е много пъти по-голяма от съвременните монитори. Компютърният монитор не е източник на радиоактивно и йонизиращо лъчение, което е много вредно за бременните жени. Мониторът излъчва електромагнитни и електростатични полета, които не водят до спонтанни аборти или генетични увреждания. Вредата от такова нискочестотно излъчване е минимална. Интензивността на излъчване зависи от размера на екрана. Сравнете размерите на компютърния екран и телевизора и ще се окаже че телевизора има поне два пъти по- голямо излъчване, т.е. е по вреден. Въпреки това, опасенията на много жени от вредността са само от компютъра, но не и от телевизора.
В действителност се оказва, че повечето от нас са по-притеснени от хипотетични увреждания, отколкото да се опасяваме от преките негативни последствия като например умора, болки в очите, болка в кръста и т.н.
Какво е реалното влияние на на компютъра, можели  да повлияе на здравето на бременната жена и дали можем да се намалим този ефект?

1.Пазете очите

Хората, които прекарват много време пред монитора, страдат от намаление на зрителната острота, нарастваща умора и болки в очите. По време на бременност настъпват значителни промени в кръвния поток, които също така влияят и на очите. Това често води до промени в очните дъна, както и до появата или развитието на късогледство. В комбинация с негативното влияние на монитора, това може да доведе до проблеми с очите.
- За да намалите натоварването на очите, се опитайте да регулирате осветлението в стаята. Мониторът не трябва да бъде единственият източник на светлина, както и електрическото осветление не трябва да бъде прекалено ярко.
- На всеки час работа си давайет петнадесет минути почивка.
- Периодично по време на работа правите упражнения за очите. Фокусирайте погледа си в близка точка, а след това – в по- далечна. Повторете упражнението няколко пъти. Друго упражнение - затворете очите и движете погледа настрани в двете посоки.

2. Избягвайте прекалено застояване

Пред компютъар вие не просто да седите а буквално замръзвате за няколко часа, като често това е в не особено удобно положение. Това поражда обща умора, както и може да бъде предпоставка за развитие на гръбначни заболявания и заболявания на таза. Влошеното кръвоснабдяване на всички органи забавя обмяната на веществата в организма. Това вреди и на бебето, защото намалява притока на кръв към него. За да се справите с тези неблагоприятни последствия, когато е възможно се изправяйте, сменяйте позицията на тялото, ходете, правете упражнения:
- Завъртете главата си в двете посоки без да напрагате шията и раменете.
- Хванете ръцете си зад гърба и ги изпънете назад, като постепенно намаляване разстоянието между лопатките.
- Доакто седите на стола, раздвижете краката си – вдигайте ги и ги сваляйте, завъртете ходилата в двете посоки.

3. Опасност от хемеороиди и други заболявания
Влошеното кръвоснабдяване на таза може да доведе и до друг неприятен резултат - хемороиди. Нарастващата по размер матка притиска другите органи и кръвоносни съдове, като по този начин се намалява притока на кръв в таза и долните крайници. Това може да създаде трудности с перисталтиката, както и разширени вени на краката. Поради тези проблеми не забравяйте да:
- Променяте позицията на тялото често по време на работа.
- Редовно да правите упражнения за бременни – например гимнастика на Кегел.
Компютърът е средство за комуникация. В Интернет можете да намерите огромен брой сайтове посветени на бременността и майчинството, да откриете планини от информация по въпроси свързани с бременността, да общувате с други бъдещи майки. Все пак не прекалявайте с тази свръхинформираност, защото това изяжда страшно много време.
Изводът е: опитвайте се да намалите заниманията с компютъра, използвайте „спестеното” времеза подобряване на здравето си. Ходете, танцувайте, плувайте, правете гимнастика – по този начин компютъра от враг ще се превърне в надежден помощник.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »