Вие сте тук:  Красота  »  Красива бременна  »  Стриите: как да се справим с този проблем през бременността?

Стриите: как да се справим с този проблем през бременността?


Един от най-честите причини за стрес по време на бременността е появата на т. нар. "стрии" на кожата на гърдите, бедрата и корема. Възможно ли е да се избегне този проблем? Отговорът на този въпрос се съдържа главно във физиологията на бременността и, колкото и странно да звучи на пръв поглед, в генетиката.
Как се получават стриите? Хормоналните промени при жените по време на бременността е вероятно да причинят промени в синтеза на два основни компонента на кожата - колаген и еластин. В резултат на липсата на тези две вещества, които придават качества на кожата като гума - свиване, разтягане и еластичност, започва изтъняване на кожата. Естествено, изтъняването на кожата се появява по места, които са с най- разтегнати - корема. Същият ефект се получава и заради увеличаването на мастните депа на ханша и бедрата. Появата на стрии по гърдите е свързана с тяхното нарастване по време на бременност и кърмене.
Какво се случва след това? Естествено, изтъняването на кожата не остава без реакция от организма. Тялото бързо възстановява целостта на кожата със съединителна тъкан. Този процес е подобен на зарастването на рани след нараняване. В резултат на това по кожата се появяват участъци с петна. Съединителната тъкан съдържа кръвоносни съдове, което придава на стриите розов или лилав отенък, а след това постепенно намалява броя на кръвоносните съдове и стриите стават бели. Тенът не може да скрие стриите, защото те не потъмняват от слънцето – напротив, разликата става по-голяма.
Съвременните изследвания показват, че причината за появата на стрии е не само промяната в хормоналните нива, но и наследствеността. Качеството и количеството на колагеновите влакна се предава по наследство. Колкото повече са тези влакна, толкова по-малка е вероятността от стрии. Ето защо, ако майката по време на бременност има стрии, вероятно и дъщеря й също би имала.

Как да се справим със стриите?
Няма универсална формула, която да ви предпази от тях. Все пак има процедури за предотвратяване на появата поне на част от стриите. Разбира се, този процес е труден, но е по-ефективен от борбата със съществуващите стрии.
За да се поддържа кожата в добро състояние, е необходимо използането не само на външни, но и на вътрешни методи. Първо, необходимо е правилно хранене. То не само допринася за контрол на  теглото, но и за получаване на необходимите елементи от кожата. Сладкишите, брашното и другите въглехидратни храни са полезни само в малки количества. Много полезни за протеините, които синтезират колаген и еластин в кожата, както и зеленчуците, които съдържат витамини, каротин и други хранителни вещества.
Ползите от витамините за организма на бременната жена са много. Необходимо е приемането на  витамин Е. Той има значителен принос за предотвратяване появата на стрии по време на бременност, както и за защита на клетъчните мембрани. Нормалният прием на Витамин Е е възможно да бъде постигнат с мултивитаминни препарати.
Витамин Е може да се прилага и директно на застрашените от поява на стрии участъци от кожата – при третия месец на бременността може да се предприеме локално приложение на специални средства под формата на гелове, масла и кремове. Тяхното действие се основава на активиране на фибробласти - клетки, които произвеждат колаген и еластин. Тези мазила съдържат Витамин Е в оптимални количества. Освен това те съдържат подхранващи и овлажняващи агенти, силикон, естествени еластин и колаген. Преди да си легнете вечер намажете участъците, застрашени от появата на стрии.
Като превантивна мярка може да се препоръча носенето на бандаж по време на бременност. Тези приспособления могат да намалят натоварването на гръбначния стълб, мускулите на коремната стена и да се предотврати увисването на корема и разтягането на кожата. Имайте предвид, че не е необходимо бандажа да се носи през цялото време,  за предпочитане е на всеки половин час бандажа да се сваля, така че коремните мускули да се натоварват.

Колкото е по-еластична кожата, толкова по-добре се възстановява след разтягане. За да се подобри еластичността на кожата, можете да използвате масажен душ. Много полезен е и лекия масаж с пощипване, особено в комбинация с кремове за бременни жени. Този масаж е лесен - леко повдигнете кожата с върховете на палеца и показалеца сантиметър по сантиметър. Палеца и показалеца се движат по повърхността на кожата и я масажират с възглавничките на пръстите. Не изпъвайте прекалено много кожата. Ноктите не трябва да бъдат прекалено дълги, за да се предотврати нараняване на кожата. Масажът се извършва на проблемните области в рамките на 10 минути. Между другото, той е много добър и за предотвратяване на целулит.

Друг способ е извършването на масаж с мека четка от конски косми или друг подобен материал. В резултат на масажа се стимулират клетките, които произвеждат колаген и еластин. Най-добре е масажа да се извършва в малки кръгове, без силен натиск върху кожата. Не трябва да има усещане за парене или болка. Началото на масажа е от десния крак от коляното нагоре.
Можете също така да ползвате ръчен масажьор - кръгови движения от долу на горе, като преди масажа кожата трябва да се намазва със специален крем или гел.

Сутрин за подобряване на кръвообращението и еластичността на кожата е добре да се редуват топли и студени душове, като се приключва със студен душ. Първо започнете с нормална температура, а след това увеличете горещата вода. След 30 секунди (следващия цикъл - след 60, а след това - след 90) увеличете студената вода. Обливайте тялото със студена вода за 20-30 секунди, след това отново увеличете горещата вода. Това се повтаря 3-5 пъти. Смяната на температурата трябва да бъде плавна, ако не се чувствате добре веднага прекратете процедурата.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »