¬ие сте тук:  ƒиети  ї  »ндийска диета - хранене по јюрведа

»ндийска диета - хранене по јюрведа


 акво е индийска диета по јюрведа, какви са принципите на хранене? «ащо индийските диети са толкова търсени? ћода ли е това или е потвърждение на ефективността и силата на јюрведа?
»ндийските учени€ отдавна са се утвърдили сред известните личности, които черп€т от т€х практически съвети за здравословен начин на живот, традициите на йога и древната индийска система на медицина - јюрведа.  »ндийската диета също има корени в това учение. «адачата на јюрведа за жените е да установ€т такъв начин на хранене, при който да се постигне хармони€ между физиологичните и духовни потребности.

ќсновни принципи на диетата на јюрведа
≈дин от основните принципи на јюрведа е да €дете, когато се чувствате гладни, а не да чакате традиционното време за закуска, об€д или вечер€. “ова означава, че всеки тр€бва да се вслуша в собственото си т€ло, да определи биологичните си ритми. “ази система е много по-продуктивна от "насилието" върху т€лото и апетита при традиционните диети. ѕо този принцип може да се изгради ефективна диета без драстични промени в приема на храна.
ѕри јюрведа храненето е с предимно прости, но пр€сно приготвени €сти€. Ќе се консумират полуфабрикати и претоплена храна,  както и не се ползват способи за приготв€не на храна, които са бързи, но едновременно с това и вредни за здравето ни. ¬ашата диета тр€бва да се основава единствено на пресни храни.
«а правилното храносмилане, т€лото се нуждае от подход€що отношение и по време на подготовката на храната, и по време на хранене. јюрведа препоръчва - помислете за готвенето и храненето, като форма на ритуални действи€, като е желателно да се съсредоточите върху сами€ процес, като изб€гвате да мислите за друго. ќт това зависи енерги€та, ко€то ще предадете на  храната по време на подготовката, а след това – енерги€та, придобита по време на самото хранене. — този подход  храната се смила по-добре – това са предимствата на јюрведа и на »ндийската диета.
јюрведа препоръчва да не се пренебрегват разтоварващите дни. ¬ие сте свободни да избирате сво€та диета в зависимост от предпочитани€та си. ќсновното правило е да се въздържате от тежка храна поне за един ден. “ова ще ви помогне не само за улесн€ване на храносмилателната система, но и ще засили ваши€ дух.

»ндийска диета
»ндийската диета според јюрведа се основава главно на принципите на вегетарианството, затова тр€бва да изключите месото от менюто си. ¬ основата на диетата са плодовете, плодовите салати, пресните зеленчуци, зеленчукови супи. ѕрепоръчителни са и зърнените култури, ориз, со€, €дки, семена, както и нискомаслени млечни продукти - кисело мл€ко, извара и кисело мл€ко. «а напитки се препоръчват компоти, сокове и чай с лимон, без захар.
¬секи знае, че индийската кухн€ се основава на гол€мото разнообразие от јюрведа билки и подправки. ¬ това се състои и една от големите ползи от диетата: заедно с подправките вашето т€ло получава уникален набор от хранителни вещества, който не можем да постигнем с обичайната диета.
© mamaibebe.com. ¬сички права запазени. | ”слови€ за ползване ї