Вие сте тук:  Диети  »  Стройни и здрави  »  5 ползи за здравето от прясно изцедените сокове

5 ползи за здравето от прясно изцедените сокове


Пиенето на прясноизцедени сокове е перфектен начин за увеличаване на приема на витамини и антиоксиданти. Основният проблем при соковете е, че понякога те съдържат много захар.
Ползи от прясноизцедените сокове:

1. Дайте почивка на храносмилателната си система
Понякога храносмилателната ни система се бори с храната, която ядем. Животински протеини, хляб, паста, хамбургери – всички те затрудняват нейното функциониране.
В какво се състои проблема? За да може храносмилателната система да функционира нормално, тя се нуждае от енергия – т.е. колкото повече енергия консумира тя, толкова по-малко енергия остава за останалите органи и системи. Това е причината понякога да ни се доспива след като ядем.
Колко често ви се доспива, след като консумирате прясно изцеден сок – никога, напротив, чувствате се чудесно. Причината, е че зеленчуците и плодовете вече са минали през обработка и участието на храносмилателната система е по-малко.

2. Създавате и въстановявате червени кръвни клетки
Някои от прясноизцедените сокове съдържат хлорофил. Сред многото му полезни свойства е и това, че е идентичен на хемоглобина. Има доказателства, че хлорофила способства възстановяването на тялото на молекулярно и клетъчно ниво. Той почиства тялото, бори се с инфекциите, лекува раните и подпомага детоксикацията. Хлорофилът има и много други полезни свойства – ако искате да получите ползи от тях, пийте повече сокове. 

3. Предпазвате се от рак
Зеленчуците са заредени с антиоксиданти, които действат като микроскопични войници, които предпазват клетките. Нарушенията в клетките могат да доведат до генетични мутации, които са предпоставка за развитие на рак. Колкото повече антиоксиданти консумирате, толкова по-силна е защитата Ви срещу рак.

4. Зареждате се с енергия
Процеса на изцеждането на сокове подпомага превръщането им в лесно смилаема форма – по този начин изразходвате по-малко енергия, необходима за храносмилателната ви система. Когато пиете повече сокове, ви се спи по-малко и като резултат можете да свършите повече работа.

5. Засилва се имунната ви система
Чрез снабдяването на тялото ви с важни витамини и минерали, вашата имунна система става по-силна и по-рядко се разболявате. В съвременния свят много хора чувстват, че са застрашени от болести – от обикновена настинка до рак. Можете да намалите рязко риска от болести – пийте повече сокове.

Рецепти за сокове

Предлагаме на вашето внимание рецептa за прясноизцеден сок.

4 моркова
4 стръка целина
няколко шепи спанак
2 ябълки
Това е чудесна рецепта – прави се лесно и има превъзходен вкус. Измийте всички съставки, след това нарежете ябълките. Отрежете крайчетата на морковете и смесете всички продукти в блендера. След като смелите продуктите, разбъркайте внимателно сместа и я налейте в кана или чаша.

© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »