Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Хранене  »  Правилното и здравословно хранене е предпоставка за здравето и щастието на детето

Правилното и здравословно хранене е предпоставка за здравето и щастието на детето


Какво да бъде детското дневно меню?

Децата имат нужда от здравословна храна, която осигурява енергия на организма за растеж, игра, учене и всички негови активности.
Балансирана дневна диета трябва да включва разнообразни продукти.
Препоръчителните храни от следните групи:
• Плодове и зеленчуци – източник на витамини, минерали и фибри
• Месни и млечни продукти – богати на протеини, калций и мастноразтворими витамини
• Зърнени продукти – осигуряват голяма част от необходимата на организма енергията и съдържат сложни въглехидрати, които снабдяват с енергия мозъка и мускулите.
Също така те са основен източник на витамините от група В, които имат важна роля в обмяната на веществата.

От какво количество храна има нужда детето всеки ден?

Освен разнообразието от храни, много важно е и количеството, което вашето дете консумира.
Количеството се определя от съотношението между енергийната стойност на храната и енергията, която детето изразходва през деня. Енергийната стойност се изчислява в kcal/ден.
При умерена физическа активност момчетата на възраст между 3 и 7 изразходват около 1360 kcal на ден. Момичетата на същата възраст имат нужда от приблизително 1240 kcal дневно.
Препоръчително е тези калории да бъдат разпределени правилно във времето, т.е детето трябва да хапва 4-5 пъти дневно. Закуската трябва да предостави около 20% от общата енергийна стойност, обядът – 35%, вечерята – 30%, а двете междинни хранения – 15%.
На едно хранене детето не трябва да приема повече от 300 гр. храна. По този начин се избягва възможността детето да прекали с количеството храна в един прием.


Каква е ползата от междинната закуска за детето?

Препоръчително е освен трите основни хранения да предлагате 1 или 2 междинни закуски. Балансираната междинна закуска осигурява на детето енергия и възпитава навика му да се храни редовно. Това е добра основа за формиране на трайни здравословни хранителни навици.
С полезна междинна закуска (зърнен продукт, млечен продукт, плод, напитка) можете да избегнете насочването на децата към солени, пържени храни и продукти с „лоши” въглехидрати: бонбони, вафли, чипс и др.
Тя съдейства и за балансирания дневен прием на храна и пълноценното изгаряне на въглехидратите. Препоръчително е детето да получава междинната си закуска
в спокойна атмосфера. Така тези моменти ще се превърнат в приятни, споделени мигове на почивка.
За да бъде закуската още по-приятна, можете да заменяте нейните компоненти с подходящи нови, за да задържите вниманието на детето и то само да иска своята полезна закуска.
За да бъде закуската желана и предпочитана от детето се постарайте да бъде разнообразна, това ще стимулира добрия апетит на детето.


Кексчето Barni - полезна и вкусна междинна закуска

Кексчето Barni съдържа:
• зърнени култури, богати на сложни въглехидрати, фибри и витамини от групата B
• 4-6% от препоръчителната дневна доза калций – с изключително значение за правилното развитие на костната система
• мазнини от рапица – осигуряват важните за растежа на децата основни мастни киселини.
Двете разновидности на Barni (с млечен крем и шоколад) са любима вкусна закуска за децата и помощник на родители при полезното и балансирано хранене за здравословно детско развитие.

След игра на криеница
  •  1 кексче с млечен крем
  •  1 чаша прясно или кисело мляко
 

След урок по танци
  •  1 кексче с шоколадов крем
  •  1 мандарина/1/2 ябълка
  •  1 чаша вода/лек сок
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »