Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Здраве и имунизации  »  Хрема

ХремаОбикновено хремата се причинява от риновируси и се благоприятства от преохлаждане. Инкубационният период е от 2 до 3 дни.

Симптоми:
Хремата се проявява с кихане, затруднено дишене през носа и запушване поради набъбване на носната лигавица. В редки случаи детето има главоболие или кървене от носа, нерядко и температура. В началото се отделя воднист, бистър секрет, който постепенно се сгъстява и става жълтеникъв. Могат да се получат усложнения при лошо състояние на имунната система. Тогава хремата може да засегне дихателните пътища и да доведе до бронхит или белодробно възпаление. Инфекцията може да се разпростре и върху околоносните кухини и средното ухо.
При първоначални симптоми на хрема , накарайте детето да инхалира. Пригответе парна баня с готварска сол и лайков цвят.
Как да приготвите парна баня: 
В 1 литър вряща вода и прибавете 1 с.л. готварска сол. Врящата вода залейте 1 с.л. лайков цвят. Оставете няколко минути да се охлади. Покрийте главата на детето с кърпа и го помолете да се наведе над купата. Внимавайте да не се изгори детето! Обикновено се препоръчва този метод на парна баня за деца в училищна възраст.  Когато детето е малко, можете да сложите купата с топлата вода в близост до леглото му. Така детето ще вдишва парите и въздухът в стаята ще се овлажнява. Внимавайте детето да не влиза в досег с горещата вода! Парната баня се прави винаги под родителски контрол!

Какви мерки може да предприемете за отбъбване на носната лигавица:

1.    По няколко пъти дневно накапвайте в ноздрите 0,9 – процентов разтвор на готварска сол (1-2 капки). Солта помата на носната лигавица да се свие. Това средство е много ефикасно особено при хронична хрема.Направете разтвора, като разтворите половин чаена лъжичка готварска сол в 100 мл. вода.
2.    Ако детето ви е кърмаче, може да капнете в ноздрите му майчино мляко, особено преди хранене. Запушеният нос бързо се подобрява.
3.    На пазара се намират продукти морска вода, които може да впръсквате в ноздрите на детето.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »