Вие сте тук:  Традиции и обичаи  »  Рождество христово, Коледа

Рождество христово, КоледаС раждането на Исус Христос започва нов момент в човешката история. То слага началото на ново летоброене. Рождество Христово е не само граница във времето, то е празник на празниците, начало, без което не би имало повечето християнски празници.
Ритуали
По стара българска традиция на Коледа около огъня коледарите пеят песните си и наричат за добро, радост и късмет. Първи тръгват да съобщят новината за чудото, наречено Рождество Христово, коледарите. Те вървят на групи и благославят всеки дом.
В предимно християнските страни Коледа е най–значимият празник в годината, отбелязва се като светски празник и в много страни с малко християнско население. Свързва се с размяна на подаръци в семейството, както и с подаръци от Дядо Коледа.
Трапезата за коледа
Трапезата трябва да е богата, като след голям пост. Нареждат се питка, свинско месо, свинско с праз лук, баница с месо, пастърма със зеле, печен дроб, печено пиле, млечна баница и други. Трапезата не се вдига цял ден.
Символи
Прави се от клонка от дрян или слива, символизираща връзка с дървото на живота. Дрянът е символ на дълголетие, сливата на изобилие. Украсата е свързана с характерния за региона основен поминък, има червена и бяла вълна (символи на любовта, чистотата, женското начало), люта чушка )символ на мъжкото начало), наниз пуканки или сушени плодове (трябва да осигурят плодородие или изобилие), малки кравайчета, дребни парички (за финансова стабилност). В  сегашно време се украсява с различни станиоли и разноцветни хартии. На дърветата се връзва слама за да раждат повече.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »