¬ие сте тук:  Ѕебето и детето  ї  ’ранене  ї  »зползването на подправки в детската кухн€

»зползването на подправки в детската кухн€–азумната употреба на различни подправки може да направи здравословните €сти€ по-привлекателни за децата. «а тази цел направете малка колекци€ от подправки и аромати и ги ползвайте на вол€  при приготв€нето на детската храна.

 опър
 опърът е сред подправките, които са богати на фолиева киселина (витамин ¬9), каротин (провитамин ј) и витамини — и ≈. «а приготв€нето на детска храна използвайте копъра свеж, като го нарежете върху крем супа, риба преди да € опечете, при приготв€нето на пюрета като го пасирате заедно със зеленчуците.

ћагданоз
ћагданоза съдържа калиеви, калциеви, натриеви, фосфорни и железни соли. ¬ листата на пресни€ магданоз има витамин — и провитамин ј. “ой е подход€щ за вс€ко €стие независимо дали е поръсен или стрит. ѕодход€щ е при приготв€нето на вс€какви зеленчукови и местни пюрета, €сти€ от тиквички и моркови. ¬кусен е и с макаронени издели€, кус-кус и ориз.

Ѕосилек
—ушени€т босилек е хубаво нещо, но пресни€т – още повече. ¬инаги прибав€йте босилека в €стието когато то е почти готово. ѕрепоръчва се при приготв€нето на макаронени издели€, €сти€ с домати, картофи и ориз.

ƒжоджен
Ћистата му се използват в супи, чорби и €хнии, при приготв€не на пюрета от спанак, при €хнии от агнешко, овче и шилешко месо, за агнешка плънка, при задушени меса и варено - свинско или телешко. ѕоради специфични€ си и  силен аромат, тр€бва внимателно да се съчетава с другите подправки.

ћащерка
ѕоради богатото съдържание на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично и газогонно действие.
ћащерката се използва за подправ€не на меса, супи и €хнии. »деална е за задушени €сти€, тъй като запазва аромата си. ѕодход€ща е и при приготв€нето на риба.

„ервен пипер
„ервени€ пипер има чудесен вкус в зимните задушени €сти€ и рецепти със сирене и €йца. ѕридава на €сти€та специфични€ си сладникав аромат. јроматът му се освобождава напълно при термична обработка, но т€ тр€бва да бъде кратка и умерена, защото при висока температура захарите в него прегар€т и вкусът му става горчив.

 анела
¬ листата и кората на растението се съдържат ароматни масла със сладникав вкус.  анелата се използва за подобр€ване на храносмилането и като общо укрепващо средство. “€ възбужда апетита и има антисклерозиращо и тонизиращо действие. ќсвен това успоко€ва коремни болки. ¬еликолепна подправка за плодове, кейкове, бисквити, пудинг, киселото мл€ко, сутли€ш. 
© mamaibebe.com. ¬сички права запазени. | ”слови€ за ползване ї