Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Хранене  »  "За" и "Против" микровълновата фурна

"За" и "Против" микровълновата фурнаМикровълновата фурна - технологичен напредък ли е, който трябва да приветстваме ли източник на опасности, особено за здравето на децата?
Микровълновата фурна има свои големи привърженици и свои яростни противниците.
Привържениците й се обединяват около мнението, че:
Пести електроенергия;
Намалява времето за готвене средно с около 30 - 45 минути, което е от особено значение за всяка работеща майка;
Намалява многократно времето за размразяване;
Сготвеното ястие е по-здравословно (храните са леки и нямат нужда от мазнина)
Много е практична, бърза за стерилизация на шишета и посуди за хранене на бебето;
С микровълновата фурна се борави лесно и безопасно - след като майката обясни как се работи с нея дори и едно шест годишно дете може да приготви или да претопли закуската или обяда си.
Противниците твърдят, че всичко казано до тук е много спорно и че микровълновото чудо може да бъде опасно и измамно.Не са чак толкова редки случаите, когато затопленото шише с мляко в микровълновата фурна е оставяло ужасни следи у някои бебета! Когато температурата на фурната се регулира неправилно, има реална опасност от изгаряния на устната кухина и хранопровода на детето. затова трябва да внимавате, когато топлите и претопляте биберона с мляко, бурканчета с пюре, супа или друго ястие.  Проблемът е в това, че съдовете остават студени, а температурата на намиращата се в тях храна няма как да бъде измерена. За да сте сигурни, че няма да навредите на детето си винаги след като извадите от микровълновата фурна съда - особено бибероните с храната му, капвайте по няколко капки от нея върху горната страна на дланта си. И ако пари, изчакайте да изстине.Против микровълновата фурна се изтъква и друг аргумент: тя развива температура до 35 градуса, която е съвсем недостатъчна да бъдат унищожени намиращите се в продуктите микроби и бактерии. Привържениците твърдят, че това е проблем на хигиената на храните, а не на микровълновата фурна.Срещу нея се отправя и друг упрек: отварянето на вратичката се съпътства от вредни за здравето излъчвания. Обаче отговора на привържениците е, че на световния пазар се произвеждат и продават нови модели фурни, които са с много по-усъвършенствана система за защита от нежеланите лъчения. Друг недостатък е това, че сготвената в нея храна е безвкусна да задушиш зеленчуци може, но да приготвиш месо или друг вид ястие си е предизвикателство.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »