Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Здраве и имунизации  »  Климатът – здравословен за децата

Климатът – здравословен за децатаОт природата, нейния чудесен климат, благотворно слънце и чист въздух трябва да се възползват децата всекидневно, ако искаме да са здрави, калени и бодри. Съвременната медицина е обречена на неуспех, ако не използва за профилактика и лечение природните фактори. Много ценни са съветите на природните лечители, че доброто здраве е сред природата. Климатът има голямо влияние върху здравето и затова климатолечението и климатопрофилактиката се прилагат и при здрави и при болни деца.
Планинският климат с чистия въздух, без прах и химикали е чудесен стимулатор за профилактика срещу заболявания, тъй като засилва организма, подобрява дишането и кръвната циркулация, подобрява обмяната на веществата, апетита, тонизира тялото и нервната система.
Морският климат лекува успешно анемии, травми и други, засилва организма чрез съчетанието на лечебното действие на морската вода и на слънцето.
Влагата, дъждът, студът и снегът предразполагат към простудни, грипни и инфекциозни заболявания, особено през есента и зимата. Затова при такива промени трябва да обличаме децата топло, да се хранят добре и да се закаляват, за да ги предпазим от настиване, защото намаляват защитните имунни сили и микробите и вирусите бързо предизвикват заболявания.
Народната поговорка казва, че „там където слънцето влиза доктор не влиза”, тъй като на тъмно се развиват всякакви болестотворни микроби и вируси, опасни за здравето на децата. Известно е , че слънцето и чистият въздух, водата, хубавата и здравословна храна, движението и разходките са силите, които поддържат здравето и предпазват и лекуват от различни здравословни проблеми. Съвременната цивилизация с огромния размах на новите технологии и индустриализация замърсява въздуха, създава екстремни и рискови вредности, които въздействат отрицателно не само на децата,  но и на техните родители. Затова родителите от градовете трябва да използват всяка минута и да  водят децата си сред природата в планините, горите, поляните, морския бряг и навсякъде, далеч от модерните градове, за да използват слънцето, въздуха, водата и всички природни дарове.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »