Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Здраве и имунизации  »  Кога да заведем детето си на очен лекар?

Кога да заведем детето си на очен лекар?За да защитите очите на детето си по най-добрия начин, трябва да знаете някои неща. Очите се увреждат най-вече от въздействието на ултравиолетовите лъчи. Лъчението е особено интензивно при слънце, във водата и при сняг. Затова детето трябва да носи очила с устойчиви на UV - лъчи стъкла или поне шапка със защитна козирка.Очите са свързани с носа чрез слъзния канал. При силна хрема секретът може да премине и в очите. Това е сравнително безобидно и не е истинско очно възпаление. Ако забележите в очите на детето гъст бял или жълтеникав секрет, непременно потърсете очен лекар. Внимавайте детето да не напряга излишно очите си. Когато чете, пише или гледа телевизия, трябва да има достатъчно светлина. Не му позволявайте да се взира часове в монитора, защото това напряга очните мускули едностранно и намаляват честотата на мигането.
Всяко трето дете би могло да  има дефект в зрението, в 60 % от случаите обаче той бива твърде късно забелязан! "Децата могат само в бебешка възраст да компенсират от минус 3.0 до плюс 4.0 диоптъра", - твърдят експерти по очни болести. А при ненавременно лечение на дефекта може да се стигне до трайна рефрактерна аномалия.

Кога едно дете трябва да бъде заведено на очен преглед?

При слабо помътняване на роговицата, треперене на очите (нистагъм), при големи,светочувствителни очи, фотопсия, при сиво-белезникави зеници и учестено примигване. Също така при повишен риск от кривогледство, аметропия (аномалия на рефлукцията, при която има несъответствие между дължината на оптическата ос и сплита на пречупващия апарат на окото) и/или наследствени очни заболявания (при наличието на такива трябва да бъде заведено на очен лекар още в първата година от живота си). До краяна втората година на детето трябва задължително да се консултирате с детски очен лекар - в противен случай поправим дефект може да се стане непоправим поради твърде късно диагностициране. Малките деца с кривогледство трябва да носят задължително очила.
Зрителната слабост при децата трябва веднага да бъде овладяна. Основанието: Зрението се научава от непрекъснати упражнения - от първата секунда живот. Ако вретината на двете очи не изниква ясна картина, мозъкът също не развива зрителна острота (визус) и добро триизмерно зрение. Пропуснатото може да бъде наваксано само до училищна възраст.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »