Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Родителство  »  Гостите след раждането – как да се справим с тях

Гостите след раждането – как да се справим с тяхТърсят Ви по телефона, на вратата се звъни – Вашите добронамерени приятели и роднини напират да Ви идват на гости, за да видят бебето. Въпреки, че те едва ли се заседяват и нямат претенции, вероятно ще се чувствате притеснена.
Стандартния съвет е: ограничете посещенията. Звучи лесно, но как ще кажете на 89-годишната Ви баба, че трябва да почака няколко седмици преди да види пра- внучето си. Освен това нямате нищо против да получите подаръци за Вас и бебето, както и разбира се да го покажете на гостите.
Първо – тези посещения не трябва да бъдат стресиращи за Вас. Вие имате достатъчно стрес причинен от недоспиване, притеснения за бебето и т.н. Затова не се лишавайте допълнително от сън, за да приемате гости. По същия начин в никакъв случай не трябва да се буди бебето, за да го види някой гост. За вас в момента най-важно е да осигурите комфорт на себе си и на бебето, а не на посетителите.
Когато все пак гостите пристигнат не се чувствайте длъжна да бъдете с перфектен грим и облекло. Изберете си удобна дреха за „пред гости” и я обличайте когато те пристигнат.
Друг източник на притеснение за всяка майка е как гостите ще приемат обстановката в дома. Нормално е покрай почти непрекъснатите грижи за бебето домът Ви да не бъде в перфектно състояние – по скоро всичко ще Ви изглежда разхвърляно и в безпорядък. Когато дойдат гостите, не е необходимо целият апартамент да бъде подреден и лъснат. Напълно достатъчно е това да бъде валидно само за хола, например. Необходимо ли е някой гост да влиза в спалнята Ви, за да види неоправеното легло – просто затворете вратата към нея. Наблегнете на по-забележими нередности, а с по-маловажните не се занимавайте. Накарайте партньора си да почиства няколко пъти седмично с прахосмукачка. Купете си голям кош за пране и когато очаквате гостите просто го скрийте някъде с прането.
Не се извинявайте за състоянието на дома си на принципа „гузен негонен бяга”. Така единствено ще привлечете вниманието на гостите към нередностите. Когато не коментирате състоянието на дома си скритото съобщение към гостите е – бебето е основния ми приоритет, моля съобразявайте се с това.
За нормалното посрещане на гостите използвайте максимално и партньора си. Вероятно той сам едва ли ще се сети сам, за факта че това е стресираща ситуация за Вас. Добре е предварително да сте подготвени с график на гостите и всеки от вас да знае своята роля. Оставете голяма част от почистването на партньора си. Преди посещението направете проверка и му покажете пропуските. Ако не го направите, когато дойдат гостите това ще Ви бъде допълнителен дразнител. Когато гостите дойдат, партньора Ви също може да поеме обслужването им с напитки и храна. За Вас през това време остава приемането на подаръците и разговора с гостите. Добре е партньора Ви също така да бъде „портиера” на дома – т.е. да приема гостите, да ги настанява, да ги изпраща. Ако по време на посещението бебето свърши „голямата работа” партньора Ви също така може да смени и памперса му.
Не допускайте срещите да се проточват прекалено – това само може да Ви измори. Измислете си подходящи фрази, които да подсказват на гостите, че е време да си тръгват, или пък да са подготвени още преди пристигането си за времетраенето на посещението. Например „Бих се радвала, ако се видим в 14 часа. В 14:30 бебето обикновено заспива.” или „Време е за кърмене” или „Бебето вече е готово за сън, обикновено и аз поспивам заедно с него.” или по-директно „Извинявам се за кратката среща, но е време да нахраня бебето.”
Важно е да разберете, че тези посещения трябва да доставят радост, а не да се превръщат в източник на стрес.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »