Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Здраве и имунизации  »  Първа помощ за вашето дете

Първа помощ за вашето детеМалките деца обикновено са много активни, много се движат, но все още не могат да преценяват добре ситуациите и опасностите на обкръжаващата ги среда. Това засилва риска от злополуки. Ето защо е необходимо техните родители да знаят какво трябва да правят, ако тяхното дете пострада:
Ако вашето дете е пострадало при злополука винаги започвайте да обработвате първо най-сериозното нараняване.Ако е в безсъзнание, проверете дишането му и, ако е необходимо, го реанимирайте, преди да започнете да му давате първа помощ за нараняванията. Ако диша, първо започнете с тези наранявания, които биха могли да попречат на дишането: задавяне, задушаване удавяне и след това се заемете с кървящите рани.
Ако детето е в шок то се нуждае от спешна медицинска помощ.
Ако вашето дете има нараняване на врата или гръбначния стълб след лошо падане например не го преместваайте освен ако не е особено наложително. Оставете го в положението, в което е, и проверете дали диша. Ако трябва да му правите изкуствено дишане, повикайте някого на помощ. Внимателно обърнете детето по гръб, без да извивате гръбначния му стълб; опитайте се да задържите главата, раменете и таза му, за да обърнете едновременно цялото тяло.
Ето какво трябва да направите, ако е наложително да закарате вашето дете до болницата:
Извикайте линейка, ако смятате, че детето има нараняване на гръбначния стълб; смятате, че се нуждае от специално лечение по пътя до болницата; нямате подходящ транспорт.
Ако решите сами да заведете детето до болницата, опитайте се да намерите някой друг да ви закара, докато вие седите отзад с детето и продължавате да му оказвате първа помощ.
Ако трябва да извикате линейка и детето е в безсъзнание, не го оставяйте само за повече от минута и, ако е възможно, го наблюдавайте, докато звъните. Ако не диша, преди да се обадите на „Бърза помощ“, го реанимирайте. Не спирайте, докато не започне да диша отново. Ако е необходимо, викайте за помощ между обдишванията.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »