Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Спортът - важен и полезен за децата

Спортът - важен и полезен за децата

Спортът е изключително важен  както за физическото, така и за психическото здраве на децата. Той учи по-непослушните на самоконтрол, дава увереност на по-срамежливите, затворените в себе си деца стават по-самоуверени.
Детето трябва само да избере спорта, който му приляга най-много и който отговаря на личните му качества. Ролята на родителите в този случай е да насочат детето в правилната посока без да упражняват натиск.
Спорт според характера:
Срамежливо и неуверено дете: насочете го към колективен или боен спорт /борба, бойни изкуства, ръгби, хандбал/.
Буйно дете: специалистите препоръчват индивидуален спорт като плуване, лека атлетика, гимнастика, колоездене и ски.
Затворени и уравновесени деца: за тях добри са спортовете които развиват сръчността и техничността като тениса и тениса на маса.
За всяка възраст различен спорт
От 6 до 8 години е добре детето ви да се занимава със спортове, които развиват симетрично цялото тяло: гимнастика, плуване, ски или танци.
След 8-та година го насочете към спортове, в които се разчита на координацията /тенис, джудо, карате, лека атлетика/ или към колективните спортове като баскетбол, футбол, хандбал.
Ако детето ви е между 9 и 13 години, можете да го запишете на спорт в който е важна издръжливостта /бягане, колоездене/.
Децата в предпубертетна възраст запаметяват изключително лесно и това е моментът в който могат да изберат спорт, с който евентуално да се занимават професионално.

Колко често да спортуват децата?

Много е важно спортната дейност да се дозира правилно. За децата до 8 години тя не трябва да надвишава 4-6 часа седмично, малко по-големите /до 12 години/ могат да тренират по 6-8 часа, а тийнейджърите /13-14 годишни/ по десет часа седмично.
Тренировките трябва да са разнообразни и да развиват скоростта, техниката и издръжливостта на децата.

Какви са рисковете

Както при всяка физическа дейност така и в спорта контузиите не са изключени. Не изпадайте в паника: научете детето си как да се пази и в случай на проблем се обърнете към специалист травматолог, който да назначи адекватно лечение.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »