Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Растежът при детето

Растежът при детето“Ако искаш да пораснеш, яж си супата!” Макар че хранителните качества на това ястие са несъмнени, то няма никакво отношение към растежа на децата. Защото ръстът на възрастния индивид зависи главно от предадените гени, без да пренебрегваме факта, че организмът трябва да е в добро състояние, за да расте правилно.

Това е записано в гените
Когато детето се роди, почти всичките му органи функционират идеално. Все пак то не прилича на миниатюрен възрастен. Пропорциите му се променят до края на юношеството с ускорявания и забавяния, като всеки орган има собствена скорост на растеж. Биологът вижда в това явление увеличаване броя на клетките, но и усъвършенстване на структурите, което наричаме съзряване. Основният план на тази интензивна дейност е генетичен по произход, но организацията му за всеки ден зависи от хормоните. Достатъчната и добре балансирана храна позволява на всеки индивид да достигне максималните си възможности.

Ролята на хормоните
Хормонът на растежа е абсолютно необходим елемент на организма. Отделян от хипофизата, жлеза, разположена под главния мозък, той предизвиква деленето на многобройните клетки и най-вече тези на костите и мускулите. Половите хормони също имат важна роля за растежа. Те позволяват развитието на половите органи и промените през пубертета. После, когато тялото съзрее към 18 години при момичетата и 21 при момчетата, те дават сигнал за край на растежа.

Постепенното вкостеняване на скелета
При рентгенова снимка скелетът на плода или на новороденото изглежда странно недоразвит. Частта, която липсва, е изградена от хрущял, важна материя за растежа на костите. Той е активен през цялото детство и юношество под влияние на хормоните на растежа и изчезва след това; остава само в краищата на костите. При възрастните, когато костта е достигнала до зрялост и растежът е завършил, различните части на дългите кости, диафизата
(с цилиндрична форма) се сливат. Като наблюдават напр. идването на този процес, лекарите могат да определят възрастта на едно дете само по скелета му говорим за “костна възраст”. Наистина, вкостеняването е най-добрият свидетел за растежа, защото кожата и мускулите раста в зависимост от скелета.

Преди раждането
До шестседмична възраст, скелетът на плода е изграден от мембрана и хрущял. Вкостяването започва през третия месец. При плод на 8 месеца, костта е съставена все още от голямо количество хрущял. Постепенно хрущялът се разгражда, за да бъде заменен от костна обвивка и шуплести кости. Началото на процеса е разположено в средата на диафизата и продължава в епифизите.

Костите на новороденото
Точката на първично вкостеняване се увеличава, а точките на вторично вкостяване се развиват.

Растежът на мозъка
Още от ембрионалния период, енцефалонът расте в пространство, което е тясно за него, а това принуждава различните му компоненти да се свиват в себе си, следвайки кръгово движение. Мозъчните полукълба започват да обгръщат междинния мозък. Накрая те покриват всички останали структури с изключение на малкия мозък. Мозъкът на новороденото прилича на този на възрастния. Колкото повече се развиват мозъчните полукълба, толкова по-нагънати стават, като образуват гънки за максимална площ в ограничен обем.

Растежът на детеродните органи
Веднага след оплождането, половата идентичност на детето е определена, но външните полови органи остават еднакви за момичета и момчета до осмата седмица на бременността. Всички зародиши притежават цепнат детероден туберкул. Под въздействието на тестостерона туберкът се издължава, за да се образува пенис, а урогениталната цепка се затваря. При момичетата урогениталните гънки остават отворени, а гениталния туберкул се трансформира в клитор. Липсата на тестостерон води до образуване на женски полови органи.

Промени в растежа
Растежът на детето може да спре заради инцидент. Но ако причината изчезне, растежът се подновява, ускорява, надминава средната скорост и чак когато детето достигне ръста, съответстващ на възрастта му, ако инцидентът не се е случил, темповете на растежа се нормализират. Още не е изучен часовникът, който регулира този ритъм.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »