Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Здраве и имунизации  »  Профилактика на зъбите при детето

Профилактика на зъбите при дететоУстната кухина на бебетата също трябва да се мие както и при възрастните. Още с показването на първото зъбче плаката трябва да се отстранява с детска четка за зъби. От две годишна възраст детето трябва под контрол да се научи само да мие по два пъти на ден зъбите си – най-добре със съдържаща флуорид детска паста за зъби.
Над 300 вида различни бактерии могат да бдат открити в устната кухина, много от които полезни. Други вредят: кариесната бактерия Streptococcus mutans, съдържаща се в зъбната плака, се храни със захар и съдържащи енергия храни. Тя произвежда киселини, които атакуват зъбния емайл, предизвикват загуба на минерално вещество в него и довеждат до появата на кариес. С помощта на лепкави сладки субстанции вредната бактерия може да създава колони върху гладката неувредена повърхност на зъбките.
Биберонов кариес – мляко, чай или плодов сок в шишето с биберон, от което детето от време на време отпива......Там обаче бързо започват да се развиват бактирии, които проникват в устната кухина и се натрупват по зъбната плака. Детето наистина се нуждае от много течности, но сокове или мляко е по добре да му давате да изпива веднага, а шишето за разходка или междинно пиене пълнете само с вода или неподсладени  чайове.  Бебетата бързо се приспособяват към различния вкус.  Майките, които кърмят бебетата си, стимулират развитието на челюстите и здравето на зъбите им. След появата на първото млечно зъбче (около 6-ти месец) майката не бива непрекъснато да слага детето на гърда или да го оставя да заспива там, защото това може да доведе до кариес! Майчиното мляко съдържа около 7% млечна захар (лактоза), т.е. е с висок кариесогенен потенциал.
Захарта е най-големия враг на зъбите! Всеки път, когато поемаме храна, съдържаща захар, нахранваме бактериите в плаката и те започват бързо да произвеждат киселини. А колкото по често зъбите са атакувани от киселини, толкова по-бързо се развалят. Помнете, че подсладените напитки съдържат до 100 гр. захар. Не давайте на детето си да яде сладки неща между храненията, ами нека то ги приема под формата на десерт към основното ядене, след което го накарайте да почисти зъбките си. Основната причина за кариеса е зъбната плака. Произвежданите киселини от съдържащите се в нея бактерии действат деструктивно на зъбната тъкан и венците. Те деминерализират емайла, на поразеното място се образува първоначално кариесно петно, а по-късно – растяща в широчина и дълбочина дупка. Системно и старателно отстраняване на плаката чрез всекидневното миене на зъбките е едно от най-важните условия за избягването на кариеса. Плакненето на зъбите след приемането на захар (основна храна за бактериите) и плодови киселини (предизвикващи ерозия по зъбите) също може да намали риска от кариес. Болестите по зъбите и устната кухина не бива да се подценяват. Възпалителните процеси, дисфункциите и кариесите трябва да бъдат лекувани навреме и посещението на стоматологичен кабинет не бива да се отлага. Един инфектиран и нелекуван  своевреминно  зъб може да разпространи инфекцията по кръвен път до други части на тялото и да предизвика редица заболявания – от мигренозни, ушни и гърлени оплаквания, алергии и други.
Грижа – най-добри са четките за зъби с мек до средно твърд косъм (предотвъртяват нараняването на венеца, издраскването или изтриването на емайла) и евентуално с чупещи се глави – така стигат по-лесно да трудно достъпните междузъбни пространства. Четката за зъби трябва да се сменя на всеки два, три месеца и винаги след инфекциозно заболяване, за да не се допусне повторно заразяване от съдържащите се във влажната среда микроби.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »