Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Здраве и имунизации  »  Профилактика на рахита с витамин Д

Профилактика на рахита с витамин ДВитамините са хранителни вещества, съдържащи се в различни продукти и необходими за поддържане на обмяната на веществата. Човек не е в състояние да ги възпроизведе сам. При недостиг на витамини могат да се появят различни признаци на недоимък и заболявания.
Витамин Д управлява калциевата и фосфорната обмяна на организма и участва активно в изграждането на костите, както и във функционирането на мускулите и нервите. Организмът може да произвежда витамин Д в кожата под влияние на слънчевата светлина. При липсата му може да се деформират костите, особено в детска възраст, когато костната система тепърва се оформя. Тази липса на витамин Д е известна като рахит. Вероятността детето да заболее от рахит е най-голяма през първите две години, когато скелетът израства с голяма скорост. Проблемът е най- сериозен през зимните месеци.
Източници на витамин Д
Организма покрива нуждите си от витамин Д от два различни източника:
Чрез образуване на витамин Д в кожата при слънчево облъчване. Затова децата, които прекарват много време на вън и на слънце, се разболяват по-рядко от рахит.
Чрез приток от храната. За съжаление в майчиното и в кравето мляко не се съдържа достатъчно витамин Д. Източници на витамин Д са главно яйцата и морската риба.
Препоръки
Слънце. Най-добрата профилактика на рахита е да прекарвате много време навън с детето си и да го излагате на слънце. Но в никакъв случай не го излагайте на ярко обедно слънце, без да сте защитили поне главичката му. Прекаляването е опасно. За да се образува витамин Д, е достатъчно слънцето да огрява лицето и ръцете за четвърт час. През лятото слънцето не бива да грее направо върху кожата,  светлината под сянката на дърво е напълно достатъчна.
Медикаменти. Когато няма слънце или при деца, които са твърде едри за възрастта си или преживяват тласък в растежа, както и при тъмнокожи деца, можете да давате витамин Д на медикаменти (например Вигантол). Посъветвайте се с педиатъра за необходимото количество. Само лекарят може да определи дали лекарството е необходимо. Освен витамин Д, за изграждането на костите е необходимо детето да получава калций. Особено внимателни трябва да бъдат родителите , които хранят децата си без месо, риба и млечни продукти.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »