Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Здраве и имунизации  »  Паразити при детето

Паразити при дететоНай-често в България се срещат кръглите и смукателните червеи и тениите. Основните представители са остриците  и кучешките тении. Малките деца често биват нападани от глисти. Яйцата на остриците, съдържащи лаври, се намират по земята и децата ги пренасят в устата си. Майката е ужасена, когато намери глисти в изпражненията на детето, но това не е причина за отчаяние, нито пък указание за това, че не се полагат достатъчно грижи за него.

Симптоми и оплаквания
Нападението на глисти е придружено от коремни болки и спазми. Те приличат на бели конци с дължина около 8 мм. и живеят в долната част на червата, но през нощта излизат навън около задния проход, за да снасят яйца. Те могат да се намерят там през нощта или пък в изпражненията.  Повечето подобни инфекции се разпознават по силния сърбеж около ануса. Аскаридите много приличат на дъждовните червеи. Първото подозрение възниква, когато се открие някой от тях в изпражненията. Те обикновено не предизвикват някакви симптоми освен в случай, когато са много. Лекарят ще предпише лечение.
Понякога могат да се срещнат и анкилостоми. Те могат да причиняват хипотрофия и анемия. Болестта се прихваща от ходене с боси крака по заразена почва. Лекарят трябва да предпише съответно лечение.
Децата с тения престават да наддават, понякога отслабват, макар че се хранят добре. При тези признаци незабавно заведете детето си на лекар.

Опасност
Някои видове червеи, например острицата или кучешката тения, не се ограничават в червата, а могат да нападнат и други органи като черния дроб, белите дробове, костите и т.н. Затова наблюдавайте изпражненията на децата си и ако откриете червеи, яйца или съставни части на червеи, веднага ги заведете на лекар.

Правила, които трябва да спазвате за да предпазите детето:
  • Спазвайте строга хигиена ( миене на ръце преди всяко ядене).
  • Подрязване ниско ноктите на ръцете, за да предотвратите  загнездяване на червеи.
  • Храната трябва да бъде разнообразна.
  • Давайте моркови на детето, те съдържат активна съставка, която унищожава червеите.
  • Не позволявайте на детето да се чеше нощем около ануса и да разпространява инфекцията.
  • След прекарани глисти контролирайте редовно изпражненията за съдържание на яйца.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »