Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Защо децата не искат да спят през деня?

Защо децата не искат да спят през деня?Повечето деца под три годишна възраст все още се нуждаят от следобеден сън – твърдят психолози. Мнозинството дребосъци имат нужда от следобедна почивка, дори и да не спят. Над 80% от децата между 1-3 години спят по време на следобедната почивка. Всъщност децата на година и половина  и по-малките от тях често се нуждаят от сън два пъти през деня. Малките деца – от току що проходилите до почти навършилите три години учат и растат с такава главоломна бързина, че имат нужда от допълнителен сън, за да съберат енергия.
Ако вашето дете реши да играе в леглото, вместо да спи, няма причина да правите от това голям проблем. Може да се измори по-късно или да няма нужда от следобеден сън  през този ден, но ако стои където трябва и се забавлява самичко. Независимо колко много се опитвате, в действителност не можете да накарате друг човек да спи насила.
Ако обаче детето обикаля из къщата, време е да определите едно, две правила за следобедна почивка. Първото е, че неговото място е в детското креватче. Ако то си създаде навик да играе по това време, позволете му да вземе в леглото си някоя любима играчка или книжка с картинки.
Ключът към запазване на следобедната почивка е да сте сигурни, че тя се случва по едно и също време всеки ден и следва един и същи установен ред – независимо детето ви спи или не. Ако не оставяте у детето впечатлението, че този период от време подлежи на преговори, ще бъде лесно да го запазите като част от дневния режим.
Потребността на всяко дете от сън е различна, така че поведението на детето би трябвало да е основният ви показател за това колко сън му е необходим. Обикновено децата на година и половина се нуждаят около 13 часа сън на денонощие  - в най-добрият случай 11 часа през нощта и 2 през деня. Към три годишна възраст при повечето деца тази необходимост намалява с около час. При много малчугани промяната се изразява както в по-малко сън през нощта, така и в по-кратък сън през деня.
Някои малки деца, които твърдят, че не им се спи, променят мнението си по-късно – в късния следобед или докато вечерят. Ако дребосъкът ви задреме много преди да е дошло време за сън, дайте му 30 минути и след това го събудете. Късната дрямка може да наруши приготовленията за лягане, но незабавното събуждане на детето също не би довело до добро. Половин дрямката е компромис, който би удовлетворил и двете страни.

© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »