Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Защо децата стават толкова рано сутрин?

Защо децата стават толкова рано сутрин?Можем да разделим децата ранобудници на два лагера: едните са щастливи от ранното събуждане, а другите просто не могат да го преодолеят. Дребосъците, които се събуждат весели, отпочинали и готови да започнат деня, го правят, защото са се наспали добре. За някои от тях този момент идва след 12 – часова дрямка, а при други – след 10 или по-малко часа сън. Ако вашият малчуган е един от тях,  можете да бъдете поздравени, че имате здраво, щастливо дете с правилен режим на сън. Лошото е, че той не съвпада съвсем с вашия.
Втората група малчугани са тези, които се събуждат все още уморени. Те стават от сън раздразнителни и след час-два могат пак да се върнат в леглото или да са ужасно изнервени. Според психолози, малките деца, които се събуждат твърде рано и се държат по описания начин, може би се нуждаят от преместване на времето им за лягане  с час или повече напред. Може би за някои родители е нелогично да се сложи детето да си легне по-рано, с надеждата, че ще спи до по-късно, но при деца, които са хронично преуморени, трябва да се направи точно това.
Не можете да накарате здраво, щастливо дете да спи повече, но можете да се опитате да нагодите неговия график към вашия. За начало, отмервайте в продължение на няколко дни какво част от съня му е през деня. Ако това време е повече от час помислете дали да не го намалите. След това проверете времето за лягане. Ако вашето дете не се нуждае от много сън през нощта, ще трябва да решите дали времето, което ще ви оставя да спите, да бъде през нощта или рано сутрин. За да преместите времето за лягане в по-късен час, ще ви се налага да следите часовника. Започнете цялата процедура по приспиването 15 минути по-късно от обикновено, приключвайте и гасете лампите 15 минути след обичайното. Седмица след първото петнадесет минутно преместване можете да добавите още 15 минути. В най-добрият случай дребосъкът ще спи с толкова по-дълго. Този метод не е най добрият, но при много деца действа.
Друга възможност да откраднете още малко сън от малкия ранобудник е да му дадете игра или работа за след събуждане.
Ако пък, детето ви се събужда всяка сутрин с първите лъчи на слънцето, проникващи през прозореца му, ще ви бъде трудно да се преборите с това. Понякога поставянето на плътни щори или завеси може да помогне на децата да спят до малко по-късно – особено тези, които изглежда се будят, когато са все още изморени.
За да помогнете на малчугана, който не спи достатъчно, да си дремва до по-късно всяка сутрин, опитайте се да приложите следната тактика. Всяка сутрин в продължение на няколко дни влизайте на пръсти в стаята му с вашата възглавница половин час преди обичайното му време за събуждане и лягайте до креватчето му. Когато отворят едното око и видят, че мама вече е там, някои деца ще се прозинат и пак ще заспят. След като веднъж са успели да спят до по-късно няколко поредни дни, много деца ще се придържат към новия график – дори и без вашето присъствие до леглото.


© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »