Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Фън Шуи в детската стая

Фън Шуи в детската стаяМного специалисти по Фън Шуй са на мнение, че хармонията в интериора въздейства пряко върху поведението на подрастващите. Основавайки се на древното китайско учение, се смята,  че е най-добре детската стая да бъде ориентирана на изток, но и в западния сектор на дома е добре, защото той попада в зоната на детето и новите планове.
При избора на цветовете за килима, дамаските и пердетата не се придържайте към остарялото правило, че момиченцата харесват розово и червено, а момченцата - синьо.
Много по-подходящи за децата са "скучните" землисти цветове като бежово, охра, тухлено, кафяво. Свръхактивните деца, биха  се чувствали най-добре в малка стаичка с пухкаво килимче в бяло и синьо. В случай че малчуганът е спокоен и срамежлив, за него е по-подходящо обширно помещение, боядисано в зелено и червено, в което да прониква много светлина. Артистичните деца се чувстват отлично в кремави стаи с ярки щори, чиито под е застлан само с паркет или теракота. Не се препоръчва да облепвате стените с плакати, върху които са нарисувани анимационни герои. Оказва се, че ококорените им очички, широките им усмивки и ярките цветове на лицата им могат да превърнат дори най-спокойното хлапе в хиперактивно.

Според учените положително въздействие върху детето оказва картина, окачена точно срещу вратата. Най-добре е хлапето да си я избере само. Дори вкусовете ви да не съвпадат, трябва да си дадете сметка, че то вече е личност със собствено мнение, и че няма нищо лошо да го наложи в своята неприкосновена територия.

Задължително поставете в стаята на тийнейджъра тиктакащ часовник. Самият му звук приучава към дисциплина. Глобусът или географската карта стимулират жаждата му към познания, а кварцов кристал, поставен в североизточния ъгъл на бюрото, му помага да усвоява учебния материал с по-голяма лекота. За да не се разконцентрира, е добре бюрото да се поставя точно пред прозореца. Под кревата трябва да цари идеален ред, иначе хаосът ще обхване и мислите му. Купете на детето музикална кутия или, ако е по-голямо - уредба, тъй като звукът не само успокоява, но и пречиства помещението.
Това обаче не се отнася до телевизора. По-добре го поставете в хола или в кухнята. Така той ще се превърне в притегателен център, около който да се събира цялото семейство.
Запомнете: всяко дете е индивидуално и за да има оптимален ефект трябва да се вземат под внимание личните му характеристики. Това може да направи само специалист в областта на Фън Шуи.

Автор: Olga Stoichkova
http://www.fengshui.start.bg/
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »