Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Защо децата правят неща, които не трябва?

Защо децата правят неща, които не трябва?Способността на малките деца да съсипват уредите може да е един от най-разочароващите аспекти на тяхното отглеждане  - и това може да е вбесяващо и много скъпо. Всяко дете неволно чупи по нещо, но някои са много впечатляващи в своите завоевания. Всички хлапета пипат и разглобяват нещата, които не трябва, експериментират как те пасват или не пасват едно към друго, твърдят психолози. Любопитството е естествена, нормална част от ранното детство и малко деца преминават през този стадий, без да счупят/загубят нещо ценно – обикновено онова, което са забелязали, че е любимо на мама или татко. Интензивното безспирно любопитство може да бъде ранен показател за висок интелект. Други характерни черти на надарените деца са силен интерес към причинно-следствените връзки, голяма енергичност и умение за намиране на много различни начини на употреба на играчките и предметите. Не всеки малчуган, който съсипе компютър, ще стане гений, като порасне. Той обаче наистина ще научи много от непосредствения опит с електрическите и механичните съоръжения във вашия дом. Непременно направете каквото можете, за да бъдат повредите минимални. Ако мислите, че някои от предметите, които не са играчки и забавляват вашето дете, са потенциално опасни, направете всичко възможно, за да ги отстраните от погледа и ума му.  Колкото и да се опитвате не можете да го наблюдавате през цялото време.

За жалост никакви предупреждения за последствията от бъркането в уредбата или компютъра не са достатъчни наистина да спрат вашето дете да го прави, обясняват психолози. Малките деца все още не са в състояние да обуздават импулсите си достатъчно, за да устоят на изкушенията от играчки, които са спечелили сърцата им. Способността им да помнят също все още се развива и често не е достатъчно ясна, за да си спомнят нещо, което сте им казвали да НЕ правят. Кажете на детето си да не пипа нещо – ще вникне в него за известно време – но и за минута не си помисляйте, че ще бъде способно да се ограничава само.  

Вие може би имате дете, което чувства нужда да пробва, докосва  и разглобява всичко във вашата къща? Тогава не се изненадвайте, ако молбите ви от типа Миличко не пипай това, не бъдат чути. Със сигурност вашето дете не ви пренебрегва, с цел до ви разстрои. Малките деца са в състояние до толкова да бъдат погълнати от своите изследвания, че да блокират възприемането на звуковете около себе си. Всъщност способността за дълбока концентрация е една от чертите, характерни за надарените деца. За да пренасочите детето, докоснете го нежно, за да привлечете вниманието му, установете контакт с очи, и тогава продължете с думи.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »