Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Защо децата обичат да им четат едни и същи книжки?

Защо децата обичат да им четат едни и същи книжки?Според специалистите малките деца обичат да слушат многократно едни и същи книги по много пъти. Четенето е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да помогнете на вашето дете да достигне своя най-висок потенциал – твърдят специалистите. Принципно то е плодотворно в няколко насоки: осигурява ценно време за общуване между дете и родител, учи детето на последователността на нещата  - приказките имат начало, среда и край – и показва на децата, че могат да изпитват удоволствие от книгите. И въпреки, че проучванията по този въпрос не са завършили  - колкото повече четете на вашето дете, толкова по голяма е вероятността то да се научи да чете по-рано. Препрочитането на една и съща книжка отново и отново е много по –полезно за малките деца, отколкото по-нередовното четене на различни книжки.  Тъй като светът на книгите е напълно нов за малчуганите, препрочитането им дава възможност да се запознаят с начина, по който се разказват приказките, да научат всички думи от конкретната книжка, да започнат да правят връзка между илюстрациите, които виждат, и приказката, която чуват през това време. Осъществяването на тези връзки изисква време и точно в това е смисълът на препрочитането. Когато вече почти ви е втръснало от четенето на някоя книга, най-вероятно точно тогава вашето дете започва да се чувства уверено с нея. Така то стига до момента, в който знае предварително какво има на следващата страница и понякога дори следващата дума. Децата изпитват страхотно удоволствие да знаят, че нещо идва и че са го „схванали”. Това е незаменимо средство за изграждане на самочувствие.
Много научни изследвания показват, че децата, чиито родители редовно отделят време, за да им четат през първите три години от живота им, се справят по-добре в училище, от онези, но които не е четено. Не всички деца, на които са им чели, ще станат отличници, но като четете на вашето дете, вие ще му помогнете да даде най-доброто, на което е способно. Всъщност едно проучване е достигнало до извода, че опитът с книгите, който малките деца са имали в предучилищна възраст, най-добре говори за постиженията им по четене и писане в цялата училищна възраст.

Показвайте с пръст. Може да изглежда глупаво да подчертавате думите при четене на дете, което е с години далеч от самостоятелното четене, но според друго изследване малките деца започват да развиват усет за начина, по който четем – от ляво на дясно и от горе надолу, - когато са насочвани из текста. Дори и на тригодишна възраст някои деца започват да разпознават думи, които са им били посочвани.
Разширете библиотеката си. Ако ви е втръснало да четете една и съща книжка и чувствате непреодолимо желание да разширите хоризонта на вашето дете, покажете му колко много харесвате някоя книга и вижте дали ще последва примера ви. Децата са родени подражатели и ако забележат, че вие се забавлявате, докато четете книга на глас, те също могат да решат, че я харесват най-много.

Направете четенето забавно. С веселите книжки за животни не е много трудно да направите четенето забавно. Малките деца обичат вашия глас, обичат да играят с вас, обичат да имат вашето внимание само за себе си. Ако успеете да направите четенето по-забавно за децата (като си променяте гласа за различните герои, да виете като Кумчо Вълчо и др.), тогава те ще научат най-важния урок за четенето, който можете да им дадете: ще искат да се научат да го правят сами.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »