Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Хранене  »  Вреден ли е глутена за бебето?

Вреден ли е глутена за бебето?
Глутенът представлява протеин, който се съдържа в някои семена – пшеница, ръж, ечемик. Глутенът придава специфичната еластичност на тестото. Благодарение на неговите свойства той запазва газовете в тестото по време на печене и то бухва. След изпичането глутена (заедно със скорбялата) спомага за задържането на формата на изпеченото тесто.
Глутенът се използва широко във вегетарианската кухня и според някои по вкус е подобен на патешко месо.

Вероятно сте чували че глутена, който се съдържа в някои пюрета и каши не е полезен за бебето. Това е вярно – храни съдържащи глутен не се препоръчват за бебета на възраст под 6 месеца. Възможно е организмът да развие непоносимост към глутен, което автоматично изважда от менюто за цял живот храни, в които се съдържа той, а те никак не са малко. Това са всички продукти, в които има пшеница, ръж или ечемик. Тази непоносимост е болестно състояние на тънките черва и се наблюдава още между 9 и 18 месец на детето. Симптомите са: загуба на тегло или бавно наддаване, липса на апетит, раздразнителност.
Ако приготвяте сама пюретата и кашите за бебето не трябва да имате притеснения. Ако обаче ползвате готови закупени продукти е необходимо внимателно да четете съдържанието на опаковката. За съжаление не винаги е отразено наличието на глутен, затова следете за наличието на зърнени продукти или растителна скорбяла.
По силата на законодателството в ЕС от Ноември 2005 всички производители на храни са задължени да уведомяват на опаковката, ако в продукта се съдържа глутен.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »