Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Здраве и имунизации  »  ДТК – Дифтерия, Тетанус, Коклюш

ДТК – Дифтерия, Тетанус, КоклюшДифтерия

Дифтерията е заразно заболяване, причинявано от бактерии, който атакуват обикновено сливиците, фаринкса (частта от гърлото, която свързва задната част на устата и носа с хранопровода), ларинкса и/или носа. Заразяването с дифтерия, което може да има и фатални усложнения, става при близък контакт с болен. Преди въвеждането на ваксината в употреба, дифтерията е една от основните причини за заболяванията и смъртността при децата. Обикновено за проява на симптомите на дифтерията са необходими от 2 до 5 дни от момента на заразяване. Дифтерията може да доведе до сериозни усложнения. Две от най-честите са възпаление на външната обвивка на сърцето (перикардит) и нарушения функциите на нервната система. Други усложнения, които се наблюдават най-вече при децата, включват възпаления на ушите и затруднено дишане. Министерство на здравеопазването закупува и осигурява ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ДТК). Схемата на имунизации включва 4 приема: на 2, 3, 4 месечна възраст и реимунизация до 24 месечна възраст (не по-рано от една година след последната имунизация с ДТК). Последващи реимунизации срещу дифтерия се извършват на 6-7 годишна възраст (ваксина дифтерия и тетанус), на 11-12 годишна възраст (ваксина тетанус и дифтерия), на 16-17 годишна възраст (ваксина тетанус и дифтерия); на 25-35 годишна възраст (ваксина тетанус и дифтерия).

Тетанус

Тетанус е сериозно и потенциално фатално заболяване, което се проявява при проникване на тетанични бактерии в тялото, обикновено при рани, одрасквания и др. Тетаничните бактерии се намират в почвата, червата и фекалиите на хората и животните. Болестта не се предава от човек на човек. Повечето хора асоциират заболяването с нараняване с ръждив пирон, например, но не само пироните могат да бъдат опасни. От тетанус можете да се разболеете след операция, след изгаряне, при пробивни рани (например убождане с игла, пирон, тръни), при охлузване, след нараняване на кожата, при възпаление на ушите или зъбите и венците, при ухапване от животно, при боди пиърсинг, при татуиране. От тетанус можем да се предпазим чрез имунизиране. Но защитата, давана от ваксиналните схеми при децата, с годините намалява. Важно е хората в зряла възраст да се реимунизират срещу тетанус на всеки 10 години. Симптомите на тетанус се проявяват около 8 дни след заразяване. С наредба на Министерство на здравеопазването имунизацията срещу тетанус е задължителна. Министерство на здравеопазването закупува и осигурява ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ДТК). Схемата на имунизации включва 4 приема: на 2, 3, 4 месечна възраст и реимунизация до 24 месечна възраст (не по-рано от една година след последната имунизация с ДТК). Последващи реимунизации срещу тетанус се извършват на 6-7 годишна възраст (ваксина дифтерия и тетанус), на 11-12 годишна възраст (ваксина тетанус и дифтерия), на 16-17 годишна възраст (ваксина тетанус и дифтерия); на 25-35 годишна възраст (ваксина ТД); от 45-та година на 10 години.
При нараняване, успоредно с хирургичното обработване на раната, всяко лице, независимо от възрастта, подлежи на имунизация с тетаничен токсоид (ТАП).

Коклюш (магарешка кашлица)

Коклюшът (магарешка кашлица) е силно заразно заболяване, което може да бъде особено опасно за малките деца. Разпространява се чрез кашляне и кихане (по въздушно-капков път). Децата под 6-месечна възраст са особено застрашени от заразяване и сериозни усложнения от заболяването. С наредба на Министерство на здравеопазването имунизацията срещу коклюш е задължителна. Министерство на здравеопазването закупува и осигурява ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ДТК). Схемата на имунизации включва 4 приема: на 2, 3, 4 месечна възраст и реимунизация до 24 месечна възраст (не по-рано от една година след последната имунизация с ДТК).
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »