¬ие сте тук:  Ѕебето и детето  ї  «драве и имунизации  ї  »зриви при бебето

»зриви при бебето«а всеки изрив се консултирайте с лекар, тъй като лесно се прав€т грешки.
ѕодсичане. ¬ първите месеци повечето бебета имат" чувствителна кожа. Ќай-много страда онази част, където е памперса. ѕон€кога се случва бебето да излезе от родилни€ дом с разранено дупенце. “ова не означава, че там не е било гледано добре, а че кожата се нуждае от специални грижи. Ќай-обикновената форма на подсичане представл€ва група малки червени пъпчици и участъци от зачервена грапава кожа. Ќ€кои от пъпчиците могат леко да се инфектират и да се образуват бели връхчета (пустули). јко подсичането е лошо, могат да се по€в€т и разранени места. ѕочти всички кърмачета от време на време се подсичат по малко. јко подсичането е малко и бързо минава, не е необходимо специално лечение. Ќамазвайте изривът с предпазен мехлем. ¬ днешно време има богата гама от мазила против подсичане можете спокойно да ползвате такива продукти. ѕри тежко подсичане и особено ако има много пустули (бели връхчета), най-добре е да не се използува мехлем, а да се остави засегнатата част открита на въздуха н€колко часа на ден, като се държи кърмачето в топла ста€. ћожете да завиете гърдичките и крачетата с две отделни оде€лца. »злагането на въздух е най-сигурни€т начин за лекуване на тежкото подсичане независимо от това, дали има пустули или не.
ƒразнещите изпражнени€ по време на диари€ пон€кога предизвикват болезнен изрив около ануса. Ћечението се свежда до смен€не на памперса веднага след изхождане, изчистване на м€стото с масло и намазване с подход€щ мехлем. јко това не помогне, памперса тр€бва да се махне и м€стото да се остави на въздух.
Ћеки изриви по лицето. —ъществуват н€колко леки изриви по лицето, които кърмачетата получават през първите месеци. “е не са достатъчно разграничени, за да имат названи€, но са широко разпространени. ѕреди всичко има малки лъскави бели пъпчици без червенина около т€х. “е изглеждат като мънички перли по кожата и изчезват, когато бебето стане по-гол€мо. ќсвен това има групички от н€колко малки червени петна или гладки папулки по бузите. “е може дълго да не минат и да разтревожат майката. ќт време на време те избледн€ват и пак се зачерв€ват. –азличните мехлеми не помагат много, но с времето тези петна изчезват. ѕо-р€дко се срещат грапави червени петна по бузите, които изчезват и се по€в€ват.
ѕрез първите седмици бебетата често имат бели мехурчета по средата на устните във връзка със сукането. ѕон€кога мехурите се обелват. —лед време те изчезват и не се нужда€т от лечение.
ѕотницата много често се €в€ва у бебетата в областта на врата и рамената при започване на горещо време. “€ се състои от малки групички ситни розови папулки, оградени със зачервена кожа. Ќа н€кои от пъпчиците се образуват малки мехурчета и когато изсъхнат, те придават на изрива леко загор€л вид. ѕотницата обикновено започва около врата. јко изривът е силен, може да се разпространи надолу по гърба и гърдите и нагоре около ушите и лицето. “ой много р€дко безпокои бебето. Ќ€колко пъти дневно намазвайте изрива с памук, натопен в разтвор от сода бикарбонат (една чаена лъжичка сода на една чаша чиста вода). ƒруго лечебно средство е да напудрите местата с пудра от царевично нишесте. Ќай-важно е на бебето да му е прохладно. Ќе се страхувайте да го събличате в много горещо време.
—ебороидни€т дерматит се про€в€ва и с леки изменени€ по кожата в окосмената част на главата. “ой често се среща през първите месеци. “ова са места, покрити с мръсни на вид корички. Ќай-доброто лечебно средство е да не се мие главата със сапун и вода. ¬место това почиствайте окосмената част на главата с парченце памук, напоено с минерално или бебешко масло. Ќамазването на местата два пъти на ден размеква коричките и те обикновено се изчистват, като се реши косата с гъст гребен. јко този метод не е успешен, консултирайте се с лекар. “ези изменени€ много р€дко продължават след първите месеци.
© mamaibebe.com. ¬сички права запазени. | ”слови€ за ползване ї