Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Здраве и имунизации  »  Първа помощ – порязвания, кръвоизливи и изгаряния

Първа помощ – порязвания, кръвоизливи и изгарянияПорязвания и драскотини. Най-доброто лекарство за драскотини и малки порязвания е измиването със сапун и чиста вода и с парченце памук или чиста кърпа. След това е добре да промиете мястото с кислородна вода.  След което превържете. Единствената роля на превръзката е да запази раната чиста. При големи порязвания  или порязвания на лицето трябва да се консултирате с лекар.
Кръвотечение (кръвоизлив). Повечето рани кървят малко в продължение на няколко минути. Това е полезно, защото се измиват част от попадналите микроби. От специално лечение се нуждае само обилно и продължително кървене. По-бързото кървене на ръка или крак може да спре, ако съответният крайник се вдигне нагоре. Ако раната е чиста и е кървила обилно, не се опитвайте да я миете, а само внимателно почистете около нея. Силно кръвотечение има, когато от раната шурти кръв. Тогава не губете време да търсите подходящи превързочни материали. Веднага спрете кръвотечението с натиск. Направете дебела превръзка от най-чистия материал, който ви е под ръка – марля, кърпичка или най-чистата дреха (на детето или ваша). Притиснете превръзката към раната и не отслабвайте натиска, докато дойде помощ или докато кръвта спре.

Изгаряния. При изгаряне най-добре се обадете на лекаря за да ви даде указания. Ако го няма заведете детето до най близкото здравно заведение. Ето един начин за оказване на първа помощ при леко изгаряне: Намажете мястото с вазелин и му сложете чиста превръзка. Ако нямате вазелин, можете да използвате олио или масло. Ако се образуват мехури или рана,  се консултирайте с лекар. Някои от мехурите е възможно да се пукнат и тогава е възможно изгореното място се инфектира. Ако се наложи да лекувате 1-2 малки мехура без помощта на лекар, не ги отваряйте нито ги пробивайте с игла. Ако не ги пипате опасността от инфекция е малка. Ако мехурът се е пукнал от самосебе си, добре е да изрежете отделилата се кожичка с предварително дезинфекцирана ножичка за нокти. След това покрийте мястото със стерилна марля.

Слънчево изгаряне. Силното слънчево изгаряне е болезнено и опасно. Половин час излагане на преки слънчеви лъчи на плажа през лятото е достатъчен, за да се получи слънчево изгаряне на детето. През първите няколко дни на плажа е важно да държите лицето, тялото и краката на детето покрити или на сянка, освен когато влиза във водата. Трябва да има шапка, за да пази в сянка челото и носа му. Трябва да е облечено с ризка, която да покрива раменете, и панталон за предпазване на краката. Намазването със защитни кремове също е от значение. Но все пак, ако се получи слънчево изгаряне, за да облекчите изгореното място, намажете с крем, вазелин или кисело мляко. При средно тежко изгаряне може да получи втрисане и повишена температура. В такъв случай трябва да се консултирате с лекар. Изгорените места трябва да се пазят от слънцето до преминаване на червенината.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »