Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Здраве и имунизации  »  Колики при бебето

Колики при бебетоВсички бебета плачат – това е основното им средство за комуникиране. Но има бебета, които плачат повече – дори да са нахранени и добре гледани. Ако Вашето бебе плаче по едно и също време всеки ден и няма видими причини за това, е възможно то да има колики. Коликите не са болест и причината им не е напълно изяснена. Обикновено засягат около10% от бебетата. Коликите започват в първите няколко седмици след раждането, имат пик през 6-7 седмица и обикновено намаляват през 3-5 месец. Въпреки че коликите могат да бъдат изключително стресиращи за бебето, те не са непрекъснато състояние.
Някои от симптомите на колики са:
 • Бебето следва определен и предвидим модел на плачене. Бебето с колики плаче по едно и също време всеки ден (обикновено следобед и вечерта). Продължителността на коликите може да бъде от няколко минути до 3-4 часа. Плаченето обикновено започва внезапно и без видима причина. На бебето може да му „куркат червата” и да попръцква преди края на коликите.
 • Много бебета с колики опират крачетата си в коремчетата, стискат юмруци, напрягат коремните си мускули и видимо изпитват болка по време на коликите.
 • Бебето плаче интензивно, силно и не може да бъде утешено.
Причините за коликите не са ясни, но според изследователи някои от тях са:
 • Алергия и непоносимост към краве мляко
 • Недоразвита храносмилателна система, която е причина за силни движения на червата.
 • Газове.
 • Хормонални промени на бебето.
 • Храната на кърмачката.
Кога да потърсим медицинска помощ?
Преди да се опитвате да лекувате по какъвто и да е начин коликите, е необходимо да се консултирате с педиатър. Ако коликите са комбинирани с недостатъчно наддаване леми и/или трудно акане, е необходимо също да се свържете с лекар.
Коликите се диагностицират от лекар въз основа на поведението на бебето. Възможно е да се наложи и преглед, за да се установи дали причината за плача е сама в коликите. Възможно е причина за плача да бъдат и други проблеми: например инфекция на отделителната система, чревни проблеми, сърдечни проблеми, някакво нараняване.
Вероятно според Вас коликите са много болезнени за бебето, но въпреки това не трябва да се притеснявате, че те ще наранят бебето. Няма доказателства, че коликите водят до усложнено медицинско състояние на бебето – като например херния или проблеми с пъпа. Не се притеснявайте, че ще разглезите бебето ако реагирате на всеки негов плач. В тази ранна възраст е трудно бебето да се разглези.
Тъй като коликите не са болест, лечението им е доста трудно. Няма лекарство, което да може да премахне коликите, а само да ги намали. Проблемът при тези лекарства е, че е възможно да имат отрицателни странични ефекти.
За да облекчите коликите на Вашето бебе може да ползвате някои идеи. Някои от тях (или комбинация от тях) може да имат ефект, но други може да нямат.
 • Предложете му храна. Понякога бебето с колики е просто гладно. Малко е вероятно бебето да преяде – те обикновено изплюват или повръщат храната, която не им е необходима.
 • Дайте му биберон или друга залъгалка. Дори и да кърмите, някои бебета имат нужда да сучат повече.
 • Дръжте бебето на ръце – това помага при някои бебета. Други бебета се успокояват когато са завити добре – въпреки това, не прегрявайте бебето тъй като е възможно коликите да бъдат предизвикани и от висока температура.
 • Поддържайте бебето активно – люлейте го в ръце или на люлка или го сложете по корем на бедрата си (когато сте седнала) и леко го люлейте.
 • Пейте на бебето – дори и да не спре да плаче, все пак песните му действат успокояващо.
 • Пускайте му музика – някои бебета с колики плачат по-малко, ако чуват постоянно тиха музика или звук. Когато го държите в ръце или го люлеете издавайте постоянен звук, например „шшшшш”. Възможно е на бебето да действа успокояващо дори включена в другата стая прахосмукачка, абсорбатор, сешоар. Има специални CD с релаксиращи звуци – например дъжд, морски вълни, водопад, сърдечен ритъм и други – те също могат да действат успокояващо на бебето. Минимизирайте вероятността от внезапни силни звуци – например телефонен звън или звънец на вратата. Това може да стане като намалите силата на звънене на телефона или смените звънеца.
 • Масажирайте нежно бебето в областта на стомаха.
 • След консултация с педиатър, опитайте с разнообразяване на менюто си. Например избягвайте приемането на кафе и някои зеленчуци (от типа на зеле, броколи). Ако не кърмите разнообразявайте формулите, които давате на бебето. Разнообразявайте бибероните. Опитайте да промените честотата на хранене. Не забравяйте да „оригнете” бебето след хранене.
 • Оставяйте за малко бебето само – 10 минутна пауза в люлката, без да Ви вижда, няма да му навреди.
 • Наблюдавайте храненето и съня на бебето – бебетата с колики спят по-малко, но имат апетит. Ако бебето не иска да яде, вероятно има някакви други проблеми.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »