¬ие сте тук:  Ѕебето и детето  ї  –ецепти  ї  ѕё–≈“ј,  јЎ», ѕќѕј–»

ѕё–≈“ј,  јЎ», ѕќѕј–»ѕюре от картофи

ѕродукти: 2 малки картофа, 1/2 мерителна лъжичка адаптирано мл€ко, 1 чаени лъжички захар, 1/2  чаена лъжичка краве масло.
Ќачин на приготв€не: —лед като измием старателно картофите, ги обелваме още топли и ги пасираме на ръка или с пасатор. ƒобав€ме адаптираното мл€ко и захарта, слагаме маслото и добре разбъркваме.

ѕюре от зеленчуци

ѕродукти: ½ чаена чаша зеленчуци ( зелен фасул, моркови, грах, домати, спанак, и пр.),  1 мерителна лъжичка адаптирано мл€ко, 1 чаени лъжички захар, 1/2 чаена лъжичка краве масло.
Ќачин на приготв€не: ¬арим нар€заните зеленчуци до омекване в похлупен съд с малко вода. ¬еднага след свар€ването ги пасираме.  ƒобав€ме захарта и маслото. јко е необходимо, разреждаме с бульона в който са се варили зеленчуците.

«еленчуково пюре

ѕродукти: 1 средно гол€м картоф, 1 средно гол€м морков, ½  ч. л. захар, 30 мл. кърма или адаптирано мл€ко.
Ќачин на приготв€не: »змийте, обелете и нарежете зеленчуците. —варете ги до омекване. ƒобавете захарта и пасирайте. Ќакра€ прибавете мл€кото. ћоже да се дава на бебето от пети€ месец.

ѕюре "‘антази€"

ѕродукти: 100 гр. моркови (спанак, карфиол, тиква и др.), 100 мл. кърма или адаптирано мл€ко, 5 гр. краве масло.
Ќачин на приготв€не: «еленчукът се измива, почиства  и се нар€зва на дребно.  ¬ари се в затворен съд до омекване. ѕасира се още горещ. –азбърква се добре докато се получи еднородна смес. ћоже да се дава на бебето от шести месец.

ѕюре от картофи и тиква


ѕродукти: 1 средно гол€м картоф, 80 гр. тиква, адаптирано мл€ко (1-2 мерителни лъжички според възрастта на бебето),  ½  ч. л. масло.
Ќачин на приготв€не: картофа се обелва и се нар€зва на ситно, тиквата също се нар€зва на кубченца. —лед което се свар€ват. —лед като се свар€т се изцежда водата и продуктите се пасират. ѕрибав€ме адаптираното мл€ко разредено с малко вода и разбъркваме. Ќай-накра€ се слага маслото.

 артофено – спаначно пюре

ѕродукти: 1 малък картоф, 100-120 гр.  спанак, адаптирано мл€ко (1-2 мерителни лъжички според възрастта на бебето),  1/2 к. л. масло.
Ќачин на приготв€не: ќбелените и нар€зани на кубчета картофи се свар€ват заедно с добре почистени€ спанак. —лед това се пасират. ѕрибав€ме адаптираното мл€ко разредено с малко вода и разбъркваме. Ќай-накра€ се слага маслото.

«еленчуково пюре с броколи

ѕродукти: 1 средно гол€м картоф, 2 с. л. броколи накъсани на розички, 1 ч. л. ситно нар€зан магданоз, 30 мл адаптирано мл€ко.
Ќачин на приготв€не: —варете нар€зани€ на кубчета картоф с броколите. ѕасирайте, добавете ситно нар€зан магданоз и адаптираното мл€ко. ѕодход€що за деца от  пети€ месец.

«еленчуково пюре с тиквички

ѕродукти: 1 средно гол€м картоф, обелен и нар€зан, 1 тиквичка, 1 стрък нар€зан магданоз, адаптирано  мл€ко, малко масло.
Ќачин на приготв€не: —варете картофа, докато омекне. ќтделно сварете тиквичката на пара за около 8 минути. —месете зеленчуците и ги пасирайте, прибавете маслото и адаптираното мл€ко, докато са още топли. ѕрибавете магданоза.
ѕодход€що за деца от пети€ месец.

ћесно-зеленчуково пюре

ѕродукти: 1 картоф, 2 моркова, 1 с. л. смл€но месо (заешко, пилешко), 1 с. л. масло, 2-3 с. л. гореща вода.
Ќачин на приготв€не: »змийте картофа и го варете с кората 20-25 минути. »змийте морковите, почистете ги и ги нарежете на ситно. «адушавайте ги около 15 минути заедно с месото и с 3 с. л. вода (при нужда добавете още 1 с. л. вода).ќбелете картофа, нарежете го на фини кубчета, добавете ги заедно с маслото към морковено-месната смес. ѕасирайте продуктите и добавете към т€х горещата вода, за да се получи гладко пюре. ѕодход€що за деца от шести€ месец.

ѕюре от чушки и картофи

ѕродукти: 1 чушка (опечена и обелена), 1 средно гол€м картоф, малко краве масло, 1 средно гол€м морков, стрък магданоз (ситно нар€зан), 35 мл кърма или адаптирано мл€ко.
Ќачин на приготв€не:  артофът и морковът се вар€т, докато омекнат. —лед това се изсипват в дълбок съд, прибав€ се и чушката и се пасират. ƒобав€т се мл€кото, магданозът и маслото и се разбърква. —лед седми€ месец към това пюре може да прибавите и 1 ч. л. безсолна извара. ѕодход€що за деца след шести€ месец.

ѕюре от €бълка и круша

ѕродукти: 1 €бълка, измита, обелена и почистена от семките, нар€зана на парчета, 1 круша, измита, обелена и почистена от семките, нар€зана на парчета.
Ќачин на приготв€не: —ложете плодовете в съд с вода колкото да ги покрие. ¬арете 8-10 мин. ѕрецедете плодовете и ги пасирайте. јко сместа се получи много гъста, добавете малко от топлата вода, в ко€то са врели плодовете, за да разредите. ѕодход€що за деца след пети€ месец.

ѕлодова каша

ѕродукти: 1 ч. ч. вода , 3 с. л. грис, 1 с. л. плодово пюре (€бълка, круша, манго).
Ќачин на приготв€не: —ложете в дълбок съд водата и € оставете да заври. ѕри непрекъснато бъркане добав€йте лъжица по лъжица от гриса. Ѕъркайте 10 мин., докато се получи хомогенна смес и водата се изпари. ƒобавете плодовото пюре и разбъркайте добре. ћоже да се дава на бебето от седми€ месец.

ѕопара

ѕродукти: 30 гр. сухар, 2 чаени лъжички ситно натрошено сирене, 2 чаени лъжички захар, 1 чаена лъжичка краве масло, 250 гр. гореща вода или чай (подход€щ е от шипки).
Ќачин на приготв€не: Ќатрошаваме сиренето и сухара на дребно, заливаме с гореща вода и захлупваме плътно с капак. —лед 5-6 мин. пасираме попарата и добав€ме маслото и захарта.

ѕопара от мл€ко и бисквити

ѕродукти:  2-3 обикновени бисквити, 150 мл кисело или пр€сно мл€ко, 1 ч. л. захар.
Ќачин на приготв€не:  ъм подсладеното със захарта мл€ко се прибав€т счуканите или натрошени бисквити докато се получи кашообразна смес. јко е нужно да се сгъсти прибав€ме още бисквити. ѕреди да се консумира кашата се остав€ за н€колко минути за да омекнат бисквитите.

 аши от бързоразтворими брашна

ѕреимуществото им е, че се приготв€т бързо и лесно – достатъчно е да се придържаме към указани€та, които задължително са изписани върху вс€ка опаковка.
«ърнено – млечните брашна се разтвар€т с вода. —месват се с настърган плод, плодово пюре или нектар.
«ърнените се разтвар€т с мл€ко. ѕрибав€ им се настърган плод.
«ърнено – млечно – плодовите се разтвар€т с вода.
© mamaibebe.com. ¬сички права запазени. | ”слови€ за ползване ї