¬ие сте тук:  Ѕебето и детето  ї  –ецепти  ї  —ќ ќ¬≈ » Ќјѕ»“ »

—ќ ќ¬≈ » Ќјѕ»“ »—ок от моркови

ѕродукти за една порци€: 1 по-гол€м морков (или 2 по малки).
»змиваме морковите с четка или ги обелваме с белачка, настъргваме ги на ситно ренде или ги нар€зваме на малки парченца и ги пасираме или ги приготв€ме със сокоизстисквачка. ѕрецеждаме през двойна предварително преварена марл€. —окът се дава веднага след приготв€нето му. ƒобре е да не е подсладен. —окът е идеален  за бебета след втори€ месец.

—ок от €бълки

ѕродукти за 30 мл. сок: 2 средно големи €бълки.
»змиваме €бълките и ги обелваме, настъргваме ги на ситно ренде или ги нар€зваме на малки парченца и ги пасираме или ги приготв€ме със сокоизстисквачка. ѕрецеждаме през двойна предварително преварена марл€. —окът се дава веднага след приготв€нето му. ƒобре е да не е подсладен. —окът е идеален  за бебета след втори€ месец.

—ок от кайсии /праскови/

»змитите старателно плодове се попарват с гореща вода. ¬ажно е внимателно да се бел€т, защото власинките по кората им могат да предизвикат алергични реакции на бебето!  ќтстран€ват се костилките. Ќар€зваме на малки парченца и ги пасираме или ги приготв€ме със сокоизстисквачка. ѕрецеждаме през двойна предварително преварена марл€. —окът се дава веднага след приготв€нето му. ƒобре е да не бъде подсладен.

—ок от малини /€годи /

ѕродукти за 30 мл. сок: ½ чаша малини или €годи.
—мачкваме плодовете или ги слагаме в сокоизстисквачка. —окът прецеждаме през предварително изварена двойно слоеста марл€. ¬ажно е да се знае, че пон€кога тези плодове  предизвикат алергични реакции на бебето!

—ок от цитрусови плодове / портокали, мандарини, грейпфрути/

1 портокал или 2-3 мандарини или 1 грейпфрут. »змиваме старателно и попарваме плода с гореща вода, което увеличава количеството на сока.  —окът прецеждаме през предварително изварена двойно слоеста марл€ или със сокоизстисквачка.  Ќай- добре е за приготв€нето на сока да се използват различни плодове.  ¬ажно е да се знае, че пон€кога тези плодове  предизвикат алергични реакции на бебето!
                                                                                                                                                         
„ай от коприва /дава се с лечебна цел/

1 чаена лъжичка сушена коприва (може и пр€сна), 1 чаена чаша вода.
 опривата се слага в чаша вр€ла вода и се остав€ да изстине. „а€т може да се дава на бебетата, след втори€ месец. —лед 5-6 месечна възраст след като се захран€т бебетата копривата може да се дава във вид на пюре. “€ е богата е на белтъчини, витамини и микроелементи. ѕолезна е като укрепващо средство след прекарано забол€ване и при жел€зо дефицитна анеми€.

Ўипков чай

ѕродукти за 200 мл.: 20 гр. сухи шипки, 2 чаени лъжички захар, 1 чаена чаша вода.
Ўипките се измиват добре и се начукват. ¬арим ги около 30 мин. ќстав€ме ги да киснат най-малко 1 час и после прецеждаме ча€.

Ћипов чай

1 супена лъжица липов цв€т, 2 чаени лъжички захар, 1 чаена чаша вода.
ѕостав€ме измити€т липов цв€т  в кип€ща вода и варим н€колко минути под капак. ќстав€ме да кисне 10-15 мин., прецеждаме и подслаждаме ча€.

„ай от лайка

1 чаена лъжица лайка, 2 чаени лъжички захар, 1 чаена чаша вода.
—лагаме лайката в кип€ща вода и варим 3-4 мин. ѕрецеждаме и подслаждаме ча€.  (ѕо същи€ начин можем да приготвим чай от мента, риган, мащерка).

ќризово - плодова напитка

80 гр. варен ориз (за предпочитане е да е каф€в), 300 мл. изстудено пр€сно мл€ко, 300 гр. меки плодове кайсии, праскови от компот, 1 супена лъжица лимонов сок, захар на вкус. ѕасираме с миксера всички съставки. ћоже да се поднас€ и на деца като следобедна закуска.

—ироп от горски плодове

 асис или  боровинки или къпини или малини или €годи. «ахар според количеството на плода с което разполагате. ѕочистваме и измиваме старателно плодовете и в чист буркан започваме да редим – ред плод, ред захар, като най отгоре слагаме захар на по-дебел пласт. ѕокриваме буркана с пергаментова харти€ и съхран€ваме на хладно м€сто. ѕостепенно захарта изтегл€ сока от плодовете и се получава гъст сироп, който е богат на витамини и други вещества полезни за здравето, защото не е претърп€л топлинна обработка. “ъй като по начало сиропите  са гъсти, наситени са на много захар, разреждаме в желаната от нас пропорци€ вода. ѕримерно: на 1 чаена чаша вода 2-3 супени лъжици сироп.

© mamaibebe.com. ¬сички права запазени. | ”слови€ за ползване ї