Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Развитие на говора на бебето

Развитие на говора на бебетоПостепенно Вашето бебе научава думи, с които да изразява това, което чувства, чува, вижда и мисли. Дълго преди бебето да е проговорило първата си дума, то учи правилата на езика и начина на общуване от своите родители.
Децата се учат да говорят през първите две години от своя живот. Първоначално бебето ще използва устните си, езика си и поникващите зъби и ще се опитва да „произвежда” звуци. Постепенно тези звуци може да се оформят например като „Мама” – това може да стане още на 5-ия месец. С течение на времето бебето ще научава все повече думи и между 1 и 2 години ще се научи и да прави кратки изречения от 2-3 думи.

Как се развива говора на бебето?
Още при самото раждане бебето изплаква  - това е първия му звук. Плачът е израз на шока от външния свят. След раждането бебето вече възприема звуци, музика, разговори и това по-късно оформя говора му. Говорът е неизменно свързан със слуха. Чрез слуха си бебето чува вашата реч и научава думите и структурата на изреченията. Според много изследователи бебето започва да възприема звуци още докато е в корема Ви.

1 - 3 месец
Първата форма на комуникация на бебето е плача. Пронизителния писък може да означава че е гладно, а плача с извивки може да означава че се нуждае от нов памперс. Когато бебето порасне малко то ще си създаде репертоар от гъргорене, въздишки, гукане.

4 месеца
На този етап бебето ще започне да бърбори като комбинира гласни и съгласни. Можете да очаквате думички от рода на „Мама”, но все пак имайте предвид че бебето не влага особен смисъл – за него това са просто звуци. То не асоциира думата Мама с Вас – това ще стане към края на първата година. Опитите за говор на бебето ще звучат като непрекъснат монолог на друг език. Това е начин на игра за бебето и по този начин то експериментира с езика и устните си. На тази възраст бебетата говорят на един и същ „език” и той звучи еднакво, независимо дали Вие говорите български, английски или друг език. Забелязвате че бебето използва непрекъснато някои звукови комбинации – например Ка или Да. Това е защото то харесва как звучат.

6 - 9 месеца
Бърборенето вече звучи все едно, че има смисъл. Това е така, защото бебето използва звуци, които са имитация на Ваши думи. Можете да подобрите този процес като често четете на бебето.

12 - 17 месеца
Бебето вече ползва няколко думи и знае тяхното значение. То дори ще се опитва да използва интонация – например, когато пита нещо, ще повишава тона на последните звуци. През този период бебето научава важността на речта при комуникирането.

18 - 24 месеца
Речникът на бебето включва около 200 думи. Между 18 и 20 месеца бебето научава около 10 думи на ден, така че за предпочитане е да следите езика си за неприлични думи. Бебето дори ще може да комбинира две думи в изречение. Когато достигне възраст 2 години ще може да прави изречения от по 3 и повече думи, както и да пее елементарни песнички. Развива се индивидуалността на детето – то започва да говори относно това какво чувства, прави, мисли. Вероятно ще се обърква от местоименията и вместо Мен ще казва Бебе.

25 - 36 месеца
Първоначално детето ще се затруднява да използва правилната сила на звука, когато говори – възможно е да вика. Започва да научава местоименията  - Аз, Ти. На тази възраст речниковия запас надхвърля 300 думи. До три- годишна възраст детето ще се научи да води по-сложни разговори – например ще може да си казва името, на колко е години и т.н.
Какво трябва да направите, за да подпомогнете процеса на говор? Лесно е – говорете му повече. Според изследвания, деца на които е говорено много като бебета, имат по-висок коефициент на интелигентност. Освен това те имат по-богат речник. Можете да започнете да говорите на бебето още докато сте бременна, за да може то да свиква с гласа Ви. Може би ще Ви се струва малко налудничаво да говорите сама на себе си, но трябва да знаете че това е от полза за бебето и развитието на речта му. Когато бебето се роди му приказвайте докато му сменяте пелените, храните го или го къпете. На 5-месечна възраст вероятно ще забележите, че то Ви наблюдава и се опитва да Ви отговори. Добра идея е и да му четете, тъй като това развива езиковите умения на бебето.

Кога трябва да се притеснявате?
Бебетата, които имат проблем със слуха спират да бърборят на около 6-месечна възраст. Ако бебето не издава звуци е необходимо да се консултирате с педиатър.
Някои бебета започват да изговарят думи още на 9-месена възраст. Но имайте предвид, че има такива, които проговарят доста по-късно – на 13 или 14 месеца. Ако бебето е вече на 15 месеца и не говори, или пък не сте в състояние да разберете какво казва, отново е необходимо да се свържете с педиатър.
Когато детето е вече на 3 години и продължава да „изпуска” съгласни или да ги замества – например „р” с „л”, може би има слухов проблем или се нуждае от логопед.

Източник: BabyCenter E-book
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »