Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Развитие на зрението на бебето

Развитие на зрението на бебетоАко бебето не е сляпо, то може да вижда още от самото раждане. С течение на времето бебето ще развива зрението си и ще използва очите за получаване на много информация от външния свят. Развитието на зрението е и основен фактор за развитието на основни двигателни функции – пълзене, ходене, стоене и т.н.

Зрението на бебето постепенно става по-остро. До 6-8 месечна възраст обикновено приключва развитието и бебето вижда почти като възрастен човек. Развитието на зрението е по-бавно от развитието на слуха, който се развива до края на първия месец. При раждането зрението на бебето е доста замазано, но все пак може да отличава светлина, някои големи форми и движения. Бебето може да вижда само до 40 сантиметра от очите си. На тази възраст Вашето лице е най-интересното нещо за него. Интересни са също и предмети с контрастни цветове.
 Развитие на зрението по месеци:

Първи месец – Бебето не знае как да ползва очите си и затова ще ги движи на случаен признак. През този период бебето ще е научи да фокусира погледа си и да проследява за кратко поглед движещ се предмет. Можете да помогнете на бебето така: Гледайте го отблизо в очите и си въртете главата, като следите дали то следва очите Ви.

Втори и трети месец – Бебетата още при раждането могат да различават цветове, но им е трудно да различават близки тонове – например червено и розово. Те предпочита по-контрастните цветове – черно и бяло или такива със значителна разлика в цветовете. Можете да подпомогнете бебето като му предоставяте за гледане различни предмети в различни цветове и форми.

Четвърти месец – По това време бебето ще развие умението си да вижда в обем и дълбочина. Вече има по-добър контрол върху ръцете и ще се опитва да сграбчва предмети, които вижда. Обикновено това да вашата коса и обици.

Пети месец
Бебето вече може да вижда и много малки предмети, както и да проследява продължително с поглед движение. На тази възраст повечето бебета вече могат да различават и близките цветове и тонове.

Осми месец
Зрението на бебето вече е почти като на възрастен човек. Все пак бебето все още вижда доста по-добре близките предмети, в сравнение с отдалечените. Бебето вече може да познава хората по външния им вид, независимо къде в стаята се намират. На тази възраст вече ще бъде оформен окончателно и цвета на очите.
За да подпомогнете бебето да развива нормално зрението си, е добре особено като е малко често да му предлагате лицето си за разглеждане. Желателно е също да му показвате различни предмети – не е задължително да бъдат играчки. Например лист алуминиево фолио раздвижен над леглото ще впечатли силно бебето.

Кога трябва да се притеснявате?
Дори и да смятате, че зрението на бебето е нормално е необходимо то да бъде регулярно проверявано от педиатър и офталмолог. Ако зрителния проблем се открие рано, е по-лесно той да бъде коригиран. Вероятно Вие сама не можете да определите дали бебето има късогледство, далекогледство или астигматизъм, но все пак бихте могли да следите за някои проблеми. Ако например бебето не може да проследява движение или да фокусира предмет до 3-4 месечна възраст, споделете това с педиатъра. Проблем има също и когато бебето не може да координира движенията на двете си очи. При недоносените бебета има по-голяма вероятност за проблеми със зрението, така че е необходимо да им се обръща специално внимание.

Източник: BabyCenter E-book
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »