Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Развитие на слуха на бебето

Развитие на слуха на бебетоСлух

Ако бебето Ви не е глухо, то може да чува от самото раждане. Когато расте, то постепенно ще се научава да използва ушите си за придобиване на информация от външния свят. Това стимулира развитието на мозъка и на други основни функции – например говора.
Слухът на бебето се развива основно още през първия месец след раждането, но разбира се възможностите за възприемане и разбиране на шумове и звуци ще се развият по-късно. Още в самото начало бебето ще обръща внимание на гласовете и ще реагира на познати звуци. Възможно е също така да се стряска или да се успокоява от определени звуци.
На третия месец бебето вече ще може да различава звуци – например когато му говорите, то ще се обръща към вас и може да се опитва да Ви отговори. Все пак ако му говорите продължително или му четете, не очаквайте да се концентрира.

На петия месец бебето ще има вече обемен слух – т.е. ще разбира откъде идва звука. Освен това ще си познава името.
Можете да подпомогнете бебето в процеса на различаване и научаване на различни звуци и шумове. Опитайте се да му пеете песнички или пък му пускайте музика. Не е задължително да се ограничавате само с музика предназначена за деца – бебетата харесват всякакви звуци. Дори и тиктакането на часовника или шума на пералнята могат да ги удивят. Постепенно бебето ще започне да развива предпочитания за звуци.
Четенето на бебето също помага – разбира се, то не разбира думите, но това е полезно за да се научи да различава интонация и други характеристики на речта.

Кога трябва да се притеснявате?
Бебетата са удивителни същества – те могат да спят докато телефона звъни или кучето лае. Това е нормално, защото те се нуждаят от сън. Повечето бебета имат отличен слух, но все пак има и такива, при които има проблеми – особено ако са недоносени или пък с проблеми при раждането. Глухотата може да се предава и по наследствен път.
Когато бебето е будно, то би трябвало да се стряска от силни и внезапни звуци, а също така и да се успокоява от вашия глас. Ако няма реакция, може би има ушна инфекция или други слухови проблеми. Можете да проведете следните тестове, за да проверите дали слуха на бебето се развива нормално.
  • До 3 месечна възраст – Плеснете с ръце зад главата на бебето. Ако не се стресне, повторете няколко пъти.
  • Между 4-6 месеца – Кажете името на бебето и следете дали ще се обърне към Вас.
  • Между 6-10 месеца – Следете дали бебето реагира на името си и на други внезапни звуци – например звън на телефона.
  • Между 10-15 месеца – Помолете бебето да покаже предмет в книжка с картинки. Ако не реагира, вероятно не Ви чува.
Дори и бебето да се справи с тези тестове, ако се чувствате притеснена, се свържете с педиатър. Колкото по-рано се установят проблеми, толкова по-лесно могат да бъдат лекувани.

Източник: BabyCenter E-book
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »