Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Бебето и музиката

Бебето и музикатаСлушането на музика определено е в полза на бебето. Можете да съдите по себе си – например чрез определен тип музика може да релаксирате, да заспивате по- лесно и т.н. По същия начин стоят нещата и с Вашето бебе. Доказано е, че приспивните песнички действат успокояващо на бебето. Има голяма вероятност да се налага да пеете на бебето, за да заспи ако се е събудило през нощта.

Ако бебето е недоносено, музиката дори може да подобри развитието му. В Utah University са проведени следните експерименти – недоносени бебета са разделени на две групи. На едната група са пускани записи на приспивни песни в продължение на 40 минути за период от 4 дни. След приключването на експеримента се оказало, че дори и за този кратък срок „музикалните” бебета наддали повече и имат по-силен сърдечен ритъм.

Музиката носи полза и за Вас. Чрез слушането на музика може да подобрите настроението си, да успокоите обтегнатите си от бебето нерви и да отпочинете. Музиката помага за създаването на по- добра връзка между Вас и бебето. Когато му пеете то възприема и запомня по- добре гласа Ви и интонацията Ви.
Няма доказателства, че музиката ще направи бебето Ви по- умно. Според някои изследователи, ако детето Ви се научи да свири на някакъв инструмент, в последствие по- лесно ще се справя с математиката. Според друго изследване, детето което взема уроци по пиано има по изразено 3D (обемно) мислене. Все пак тези изследвания са върху по-големи деца, а не бебета. Бебето може да различава речта от музиката, но му е трудно да различава различните стилове. Бебето обикновено има музикален слух още след 4 месечна възраст.

Как да запознаете бебето с музиката? Следвайте няколко правила:
  • Вместо да пускате телевизора, по- добре включете уредбата. Съответно извършвайте и действия, които са свързани с музиката. Например ако музиката е танцувална потанцувайте пред бебето, ако е баладична го гушнете. Различни регулярни дейности като например игра с бебето, хранене и т.н. можете да „озвучавате” с различна музика и по този начин да предизвикате интереса на бебето, както и да възпитавате неговия музикален слух и култура.
  • Пускате определена музика на бебето преди лягане – по този начин бебето ще си създаде асоциация песен-сън и така по-лесно ще му създадете режим за спане. Подбраната музика трябва да бъде тиха и спокойна, а стаята затъмнена. Не правете грешката да му пускате музика и да излезете от стаята. Така ако то се събуди през нощта ще очаква да му пуснете същата музика, за да заспи. По-добрия вариант е да му пуснете музика и преди да заспи, да я спрете.
  • Пейте на бебето. Не се тревожете как звучите – Вашето бебе не е музикален критик и определено обича Вашия глас. Не се ограничавайте само с детски приспивни песнички – можете например да пуснете уредбата и да припявате някоя популярна песен. Можете да показвате на бебето различни песни и да изпявате наименованията им пред бебето. Подчертавайте пеенето с мимики и гримаси, за да поддържате вниманието на бебето.
  • Оставете бебето да „прави” музика само. Може би му харесва да удря по малко барабанче или ксилофон. Използвайте инструменти, които са подходящи за съответната възраст. Имайте предвид, че детето не може да се научи да свири на нещо преди да навърши поне 3 години.
Коя е най- подходящата музика?  
Следвайте своя собствен вкус – ако например харесвате класика и мислите, че тя се харесва и на бебето, ползвайте този стил. Може би не е добра идея да ползвате музика от типа на рап, хеви метъл или гръндж. Ползвайте прости мелодии – по- бързи за активната част от деня и по- бавни преди лягане. Вашата цел е да възпитате музикален вкус в бебето, а не да го превърнете в следващия Моцарт. Бебето трябва да се забавлява и да открива нови звуци и ритми. Следете за неговото поведение – ако то хареса някоя мелодия ще намери начин да Ви съобщи това.© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »