Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Развитие на бебето: социализация

Развитие на бебето: социализацияСоциализация


Социализацията е процеса, при който бебето научава, че то и Вие сте отделни същества, както и че има социални връзки между хората – родителски, приятелски и т.н. Този процес започва още с раждането – новороденото бебе скоро започва да различава хората, както и да контактува с тях. През първата година след раждането бебето контактува предимно със своите родители. То може да харесва и други хора, но определено предпочита да бъде с Вас и Вашия партньор. Когато детето стане на 2 години то обича да контактува и играе с други деца.
Социализацията на бебето протича така:


  • През първия месец – Дори и новородено бебе реагира на докосване, гушване, усмивка. Скоро то ще започне да имитира Ваши мимики.
  • Третия месец -  бебето активно разглежда какво става около него. По това време то ще започне съзнателно да Ви се усмихва и да Ви „говори”.
  • Четвърти месец – бебето ще реагира и на други хора, но най-бурните му реакции ще бъдат спрямо Вас – то вече се е привързало към родителите си.
  • Седми месец – бебето вече ще може да контактува и с други бебета. Но не очаквайте то да започне да играе с тях. Ако две бебета бъдат поставени да играят едно до друго, те най-вероятно ще си играят сами.
  • Една година – На тази възраст може би Ви се струва, че бебето се асоциализира – напълно възможно е то да започне да плаче, ако го държи друг, а не Вие. Бебето Ви търси с поглед и ако не Ви вижда е неспокойно и плаче.
  • 13-23 месеца – Бебето постепенно се научава да се сприятелява с други деца. Постепенно социалните отношения с другите деца ще се развиват – първоначално например то няма да иска да дели играчките си с другите. Бебето ще наблюдава другите деца и ще се опитва да ги имитира. Освен това бебето ще започне да проявява характер – например не се учудвайте, ако не желае да Ви хване за ръка, когато вървите заедно. На тази възраст децата започват да се инатят и да отстояват позицията си.
  • 24-36 месеца – Детето не обича много не се съобразява с другите. Обикновено то смята, че света се върти около него. Така е трудно да се сприятели с други, но постепенно нещата се променят. На възраст около 3 години детето вече ще може да има истински приятелства с други деца.
Можете да подпомогнете социализацията на бебето по много начини. Когато бебето е малко прекарвате повече време като взаимно се гледате в лицето. Имайте предвид, че бебето фокусира на около 30 см от очите си, така че трябва вашето лице да е приблизително на такова разстояние от неговото. Бебето обича да разглежда лица и да ги имитира, ако правят гримаси. Не се притеснявайте ако бебето Ви се страхува от непознати – повечето бебета след 7 месечна възраст го правят. Това можете да преодолеете постепенно – първоначално го държите в присъствието на друг човек; по късно го подавате за кратко на другия човек; по-късно можете и да излезете от стаята и да го оставите само с другия. Когато бебето стане на 13-14 месеца може да му организирате „срещи” с други бебета. Важно е да осигурите достатъчно количество играчки за бебетата – те няма да играят заедно. Когато детето е на 2-3 години вероятно ще се притеснявате, че то е егоист. Това, което можете да направите е да го възпитавате постоянно да употребява „вълшебните думички”. Постепенно то ще се научи как да се държи подходящо с другите деца.

Ако до 12-месечна възраст бебето Ви реагира само на родителите си (но не и на други хора), или пък не реагира изобщо, е необходимо да се консултирате с педиатър. Възможно е бебето да има проблем със слуха. Ако детето на 2-3 годишна възраст е прекалено агресивно и постоянно удря, рита или хапе другите деца също е необходимо да се свържете с педиатър. Възможно е поведението му да се дължи на проблеми в семейството – например единия родител често липсва, детето е удряно и т.н. Относно хапането следва да имате предвид, че е възможно детето да си „изпробва” зъбите върху други деца и това не значи че ще се превърне в Граф Дракула.

Източник: BabyCenter E-book, превод от английски език: Mili
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »