Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Опасностите при различните възрасти на бебето

Опасностите при различните възрасти на бебетоОт раждането до 3-ри месеца

Леглото е място, където новороденото прекарва най-много време. Затова трябва да бъде напълно безопасно. Необходима е да премахнете възглавниците. Подходяща за спане е пижамата - торба. Не оставяйте никакви връзки около врата на бебето. Винаги поставяйте кошчето на бебето на пода, никога на маса. За да избегнете прегряването, не навличайте бебето и не го завивайте прекалено много, когато спи или е в колата. Без да забележите, млякото, затоплено в микровълновата печка, може да се окаже вряло. Затова е задължително, преди да го дадете на бебето, да капнете няколко капки на опакото на дланта си, за да проверите температурата му. За да избегнете тази процедура е най подходящо да използвате уред за претопляне, който се регулира с подходяща температура.

От 3-ри до 6-и месец

Банята започва да се превръща в удоволствие за бебето. Контролирайте температурата на водата с термометър за баня. Най подходяща е температурата от 37-38 градуса. Основната опасност през този период е падането от масата за повиване. Единствената предпазна мярка е да държите  едната си ръка винаги върху бебето, когато е на масата за повиване.  Пътуването с кола също може да крие различни опасности. Никога не дръжте бебето на коленете си: то е в безопасност единствено в специално столче или в леглото за автомобил. Никога не оставяйте бебето самичко в колата, тъй като може да получи топлинен удар. Когато пътувате винаги носете шише с вода. Бебето започва да слага предмети в устата си. Не оставяйте до него дрънкалки или играчки, които може да глътне. Бъдете внимателни с очите на плюшените играчки и с топчетата, с които играят по големите деца!

От 6-ти до 9-ти месец

Продължават да преобладават опасностите от задушаване. Докато детето пъха в устата си разни неща, бъдете много внимателни и отстранявайте малките предмети, които са около него. Възможно е при къпане детето да се удави, дори и в малко вода – няколко секунди са достатъчни. Затова никога не оставяйте бебето само във ваната. Детето шава, мести се, изправя се. Това е моментът да обезопасите дома си: да заоблите ъглите на мебелите, да сложите бариери пред стълбите, здраво да закрепите етажерките, да обезопасите контактите и т.н.

От 9 месеца до 1 година.

На тази възраст бебето може много бързо да се придвижва. Вие не винаги знаете в коя стая се намира. Затова е необходимо целия дом да бъде огледан и обезопасен. Не оставяйте лекарства и почистващи препарати в незаключващи се шкафове, освен ако не са сложени нависоко. Детето се интересува много от електричеството, проводниците, дупчиците на контактите. Използвайте специални контакти и никога не оставяйте на открито проводниците. Редовно проверявайте състоянието на играчките. Във ваше отсъствие не оставяйте детето да играе с играчките на по-големите си братя или сестри.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »