Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Плача на бебето

Плача на бебетоВсички малки деца плачат. Всяко преминаване към нов стадий на развитие се придружава от вътрешни конфликти и от периоди, през които детето недоволства. И тук идва въпросът: Как да разбираме плача на бебето?
  • Когато бебето плаче от скука, от самота. През месеците на опознаване на околния свят, когато е будно, бебето ви се нуждае от открития и от необходимостта да научава нови неща. То крещи ако го оставите само в леглото, защото няма какво да прави. В тези случаи му дайте играчки или различни предмети, с които да може да се упражнява, вместо да стои самичко докато вие си вършите някакво работа.
  • Когато бебето плаче от яд и от обида. Тези две чувства се проявяват у детето, когато не му се разрешава да прави нещо, което желае. С всеки изминат дан физическите и интелектуалните му способности стават по-големи. Постепенно му се приисква да докосне всяко нещо. Вие можете да му помогнете, като ограничавате забраните, като го окуражавате в опитите му и като незабележимо отдалечавате от полезрението му забранените неща, без да го наказвате за естественото и напълно оправданото му любопитство.
  • Когато бебето плаче от страх. Вашето дете вече е в състояние да прави различни по вид преценки. Може например да плаче от страх, разпознавайки лекаря, който само преди един месец го е ваксинирал. Не му се карайте, защото тази негова реакция е доказателство за добра памет и интелигентност! Бебето може да развие и чувство за страх от непознати хора. И в тези случаи не го насилвайте: то преминава през нова фаза от развитието си, страховете му са истински и изпитва нужда да бъде закриляно и успокоявано.
  • Когато бебето плаче от глад. Плачът започва тихо, но ако не откликнете, бързо става яростен. Гладът е най-честата причина за крясъците. Трябва да го нахраните. Защо да го оставяте да реве от глад, нарушете графика със стриктно спазваните часове за хранене.
  • Когато бебето плаче от жажда. Родителите не винаги се сещат за тази причина. Бебето често пъти плаче, когато е навлечено с няколко ката дрехи или е много завито. Плаче защото му е топло и е жадно. Топлината и сухия въздух в апартаментите често пъти предизвикват жажда и вие трябва да му дадете вода.
  • Когато бебето плаче от умора. Бебето е будувало спокойно по-продължително време. После умората все повече и повече го поваля и то започва да хленчи. Възможно е хленчейки да  успее да заспи. Но е възможно и да продължи да се изнервя и проплакването му да се превърне в нестихващ плач. Опитайте да полюлеете бебето или да му попеете приспивна песен.
  • Когато бебето плаче от нещо, което го притеснява. Този плач е тих накъсан, но настойчив и повтарящ се. Помъчете се да разберете какво точно го притеснява, за да му помогнете. Проверете дали това не е мокър памперс, възпалено дупе, чувство за студ или горещина, неудобна поза и т.н.
  • Когато бебето плаче от болка. Виковете са остри, пронизителни и трудно се издържат. Но на тази възраст все още не умее да поставя ръчичките си на болното място. Затова е трудно да разберете къде е болката. Вземете бебето в обятията си, за да не страда самичко. За да му помогнете, се опитайте да разберете какво го мъчи. Ако ви изглежда болно повикайте лекар.
По материал на: А. Бакюс
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »