Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Развитие  »  Ритъмът нa съня на бебето

Ритъмът нa съня на бебетоНякои деца на възраст между осем месеца и година и половина много трудно заспиват вечер. След като ги сложите в леглото започват да крещят и негодуват, докато мама или татко се върнат при тях.  Помилвайте детето, уверете се, че всичко е наред, и излезте отново от стаята. Ако обаче детето започне отново да плаче и това би могло да продължи с часове трябва да помислите и да се опитате да разберете дали има някакъв проблем:

•    На бебето удобно ли му е в креватчето. Може да му е много топло или нещо да го боли, въздухът в помещението да е твърде сух и т.н.
•    Дали детето е имало достатъчно време през деня да общува с вас и да бъде сред близките си?
•    Дали сте му създали добри навици, редовно слагане в леглото и всички придружаващи заспиването ритуали?
•    Дали пък детето не ви „манипулира”? В такъв случай помислете дали искате да сте по-твърди или и на вас ви е приятно денят да завършва по драматично?
Някои бебета спят по малко от други. Но дори и сред децата, които прекарват в сън нужния брой часове, има ранобудни. Още от ранни зори те изпълняват ролята на аларма на часовник искат нещо и после пак заспиват. Други деца спят добре и непробудно, но винаги се събуждат много рано сутрин. Те се събуждат поради своя вътрешен ритъм.  През седмицата това е търпимо, но понякога е твърде тежко да ви измъкнат от леглото в шест часа сутринта през уикенда. Има бебета, които се нуждаят от точно определено време за сън, и вечер могат да бъдат слагани да спят по-късно. Но и това понякога не помага тъй като то вече си е изградило определен ритъм. Решението в този случай е да научите бебето да лежи търпеливо самичко в леглото и да чака вашето ставане. Триковете, които биха могли да ви бъдат полезни са следните: нека в детската стая да има някаква светлина – през зимата ползвайте нощна лампа, а през лятото са достатъчни тънките пердета; поставете над леглото предмети, с които детето да се занимава - дрънкулка и т.н.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »