Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Грижи  »  Каква играчка за каква възраст се препоръчва за бебето

Каква играчка за каква възраст се препоръчва за бебетоОт 1 до 3 месеца. Детето изучава заобикалящото го пространство чрез очите и ушите. За него всичко – движението на пердетата, звуците, рисунката на стената – е игра, която заслужава вашето участие. Бебето ще се заинтригува от всеки предмет, който се движи и люлее. Напречно на леглото, на кошчето или на количката окачете на панделки или на въженце играчки и дрънкалки. На бебето много ще му хареса да ги гледа как мърдат, а когато малко поотрасне, ще е щастливо да ги бута с ръка или с краче и да слуша звуците, които издават, или шума, който правят. Музикалната кутия също е хубава играчка. Всеки път, когато я пуснете, бебето ще разпознава мелодията и това би могло да го успокоява. Легнало на една страна, на бебето му е интересно да съзерцава сложените отсреща му малко плюшено зайче или други играчки. Живописните плакати, закачени на стената снимки или огледалата ще свършат чудесна работа. Запомнете съвсем малкото бебе не се нуждае от много стимулиране. Прекаленият шум и многото движения бързо го уморяват и изнервят. На тази възраст отлично подхождат малко на брой прости и в ярки цветове предмети, които трябва да му давате последователно, а не едновременно.
От 3 до 6 месеца. Бебето започва да хваща. Много харесва всички предмети, които може да хваща с едната ръка, да ги слага в другата или в устата, да ги размахва, за да издават звуци, и т.н. Харесва музикалните кутии и подвижните играчки. Започва да се интересува от плюшени играчки и платнените кукли. Пелените върху които поставяте бебето, трябва да са весели, шарени, за да стимулират сетивата му. Нужно е рамките, на които окачвате играчките, също да са с приятен дизайн. Малко са скъпи, но могат да с направят в домашни условия. По това време започват игрите по време на къпане. За началото използвайте пластмасови играчки или играчки за вана.
От 6 до 9 месеца. Това е възрастта, в която бебето започва да играе с топки, картонени кубчета, пластмасови кутии, плюшени играчки и всички забавни джунджурии, които могат да издават звуци. Игрите по време на къпане започват да заемат все по важно място. Това е периода, когато бебето вече може да сяда и вие може да му предоставяте достъп до много нови игри и играчки.
От 9 до 12 месеца. Когато вече се придвижва, детето харесва всичко, което се движи по земята. През този период нарежда играчките една върху друга и после ги събаря. Първите му книги са от картон или плат. Децата харесват и големите пластмасови камиони, кучетата и кончетата на колелца, както и окачените на връв предмети.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »