Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Грижи  »  Обличане и избор на дрешки и обувки за бебето

Обличане и избор на дрешки и обувки за бебетоНякои майки се чувстват твърде несръчни след изписването им от родилният дом, когато обличат бебето. Много от бебетата ненавиждат да ги събличат. Усещането за голота им е неприятно и започват да пищят, щом усетят хладният въздух по кожата на телцето си. Трябва да се успокоите, защото нито бебето, нит главата, нито фонтанелата му са толкова крехки, колкото на пръв поглед изглеждат. Майките бързо натрупват опит и стават големи експерти в обличането и събличането.Какви дрешки да изберем?

През първия месец детето се нуждае от голямо разнообразие от дрехи. Необходими са му:

  • Прости и лисни за подържане ританки. За предпочитане е да се сдобиете с ританки, които се закопчават отпред, така няма да се налага да обръщате бебето по корем когато го преобличате.
  • Още от самото начало подберете гащеризончета с широко деколте, а не бодита, защото ще се налага при всяко подмокряне изцяло да разсъблечете бебето.
  • Чорапки, терлички, пижамки и спална торба.
  • Дрешките трябва да бъдат в нежни бледи цветове.
Съвети: Постарайте се при преобличането всичко да ви бъде под ръка. Навийте ританките, както и ръкавите /все едно обувате чорапогащник/. Пъхнете ръчичката в ръкава и внимателно я издърпайте. Разтегнете деколтето на фланелката, преди да му я обличате. Колкото е възможно по малко обръщайте бебето. Окачете над масата играчки или рисунки, които ще отвличат вниманието на бебето, докато го преобличате. Избягвайте да събличате изцяло детето – първо го съблечете до кръста, после под кръста (или обратното). Когато бебето трябва да бъде съблечено за къпане изцяло, бързо го увийте в кърпа или пелена докато го приготвите за процедурата.

Когато купувате бебешки дрешки се съобразявайте с някои основни неща:
  • Избягвайте дрешки, които се обличат през главата.
  • Избирайте по-широки дрешки от мека и лесна за пране материя.
  • Не купувайте дрехи с панделки около врата и закопчавани с безопасни игли.
  • За предпочитане е да купувате памучни дрехи и да проверявате какви са указанията за прането им.
  • Избягвайте чорапогащниците, които често пъти оголват кръста и коремчето. За предпочитане са гащеризоните.
Обувките на бебето. До неотдавна традицията налагаше всички малки деца да носят обувки, които да придържат стегнати глезена и свода на стъпалото. В действителност това не е чак толкова наложително. Обувките наистина са нужни, когато го извеждаме навън, но изобщо не ви трябват у дома. Дори по време на прохождане можете спокойно да го оставите да ходи босо, за да почувства пода под крачетата си. Това е отлично средство за развиване на мускулатурата на все още неоформения свод на стъпалото. Ако подът ви е покрит с гладка настилка (теракот, ламинат, паркет), не оставяйте детето да ходи по чорапи у дома ви, можете да му купите чорапи с непързаляща се подметка. Когато купувате обувки водете и детето си, за да се уверите, че обхващат добре крачето му и са удобни.

По материал на: А. Бакюс
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »