Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Хранене  »  Нитратите - как да предпазим детето

Нитратите - как да предпазим дететоКогато сме в магазина или на пазара, трябва винаги да мислим за опасността от органичните вещества, които се образуват при разлагането на азотните торове. С такива торове се подхранват растенията за по-голяма плодовитост, а химикалите от водата и почвата преминават в тях. Този процес се засилва, когато лятото е много сухо.

Кога растенията натрупват най-много нитрати?

Най-често преди събирането на реколтата. По това време недозрелите зеленчуци, а също и зеленчуците с ранно съзряване могат да съдържат повече нитрати, отколкото достигналите до нормална зрелост. Особено много нитрати може да има в растенията, които се отглеждат в оранжериите.
В кои растения се натрупват най-много нитрати?
В салатата, марулите, спанака, лапада, цвеклото, репичките. По-слаб афинитет към трупането на тези вредни вещества имат краставиците, зелето, доматите и картофите. Съдържанието на нитрати в плодовете е нищожно малко.

Как се разпределят те в растенията?

Неравномерно е отговорът. В зелето например нитратите се натрупват в кочана, в горните листа и в „жилките” на листата. В краставиците, репичките и тиквичките – в обвивката, в морковите – в сърцевината, в картофите в централната част на кореноплода (режете картофите на  половинки и ги накиснете във вода за 1-2 часа), в цвеклото  - в опашката.
Как да избираме зеленчуците и плодовете?
Минимално съдържание на нитрати най-често имат зеленчуците със среден размер. Повечето дребни плодове предимно млади растения имат излишек от нитрати, събрани като резерв за бадещо развитие. Необичайно едрите зеленчуци често са резултат от прехранване с азотни торове.

Как да намалим съдържанието на нитратите във вече купените плодове и зеленчуци?
  
Старателно ги мийте с течаща вода и четка. Може допълнително да използвате сапунен разтвор, след което да ги накиснете във вода. Така се губят от около 10-15% от нитратите. При почистването и миенето на растенията трябва да отстраните техните най-нитратни части: кочана и горните листа на зелето, опашката на краставицата и т.н. Винаги белете краставиците и тиквичките. Ако краставиците, тиквичките и картофите имат жълти петна, не ги употребявайте – те имат прекалено много нитрати. При варенето на зеленчуците се унищожават от 40 до 80 % от нитратите. Водата, в която са врели, трябва да се излее, още докато е гореща. Ако я чакате да изстине заедно със зеленчуците, тогава част от нитратите ще се върне обратно в тях.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »