Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Хранене  »  Кога за първи път на бебето се дава зеленчукова супа?

Кога за първи път на бебето се дава зеленчукова супа?Включена към края на шестия или началото на седмия месец към менюто, зеленчуковата супа има няколко важни предимства:

Снабдява с витамини, минерални соли и целулоза, от каквито бебешкият организъм се нуждае.
Предоставя добра възможност да бъде увеличено количеството на храната, без да се увеличават захарта или кашите, т.е порцията и приетите калории не нарастват прекомерно.
Регулира преминаването на храната през чревния тракт и въздейства благоприятно на леките стомашно чревни смущения. Ако бебчо има запек – увеличете количеството на зелените зеленчуци. Ако е налице разстройство – увеличете присъствието на морковите в храната му.
Тъй като има опасност бебето да бъде изненадано от новото вкусово усещане, трябва постепенно да включвате супата в менюто му. Най-добре е през първите дни да му давате само бульона, в който са се варили зеленчуците. Когато добавяте зеленчуковото пюре в шишето на първо време слагате 1-2 мерителни лъжички сухо мляко.
Варене на зеленчуците. Купувайте от пазара възможно най пресните зеленчуци. Измивайте ги много старателно, обелвайте ги и ги нарязвайте на малки парченца. Варете ги в чешмяна вода 20 минути в тенджера под налягане или 1 час в обикновена тенджера. Не слагайте сол. Започнете да приготвяте супи от картофи, моркови. Когато бебето свикне с тях след месец или два в зависимост от сезона можете да започнете да добавяте и зелен фасул, магданоз, домати, тиквички, сърцевината на брюкселско зеле, червено цвекло. Към осмия месец може да разнообразите менюто и с други зеленчуци – ряпа, карфиол, целина.  

По кое време на деня е най подходящо да се дава шишето с бульона?

Дайте го на обяд или на вечеря – когато ви е удобно. Важно е да не храните бебето със супа или със бульон, приготвени преди повече от 24 часа. Бихте могли обаче да сварите гъста като пюре супа за няколко дни и да я сложите в хладилната камера, като я разпределите на порции за едно хранене. При съответното хранене ще размразявате само порцията, която ви е необходима. Съдовете в които можем да замразим супата в такова минимално количество са бурканчета от детски храни или малки стъклени съдове, като предварително добре ги измиете.

Как да постъпим ако бебето отказва да яде супата?

Ако отказва да яде разреденото със зеленчуков бульон мляко, върнете се към чистото мляко. Седмица по късно направете нов опит. Ако пак откаже да поеме пасираните в бульона зеленчуци помислете:
  • Дали като за начало не сте сложили голямо количество от тях – оптималното количество е 1-2 чаени лъжички.
  • Дали не сте разширили достатъчно дупчицата на биберона, за да може супата да тече, без бебето да полага големи усилия.
  • Дали не сте включили в супата зеленчуци с по-остър вкус.
  • Ако не става въпрос за изброените случаи изчакайте една или две седмици преди отново да предложите зеленчуковата супа. Междувременно продължавайте да приготвяте храната на базата на зеленчуков бульон.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »