Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Хранене  »  От кога трябва да използваме лъжичката

От кога трябва да използваме лъжичкатаНякои бебета сравнително бързо се научават да да се хранят с лъжица. Други обаче много трудно успяват. Те я смучат или сучат или изобщо отказват поднесената от нея храна. Това е лесноразбираемо. Бебето, което е свикнало да всмуква храната, използвайки езичето си, трябва да усвои нещо съвсем ново – използването на лъжица. Допирът на устата с този твърд и студен предмет е твърде неприятен за него. То е склонно да смуче лъжицата или да изплюва храната. Ако изобщо отказва да яде, изчакайте малко, върнете се на шишето с биберона и повторете опитът с лъжицата след седмица. Ако и това няма резултат купете найлонови лигавници , въоръжете се с търпение и мислете, че с времето ще успее да се храни, както се хранят другите деца.


Ето няколко предложения, които биха могли да помогнат бебето да си служи с лъжичката:


  • Започнете да давате пюрето или компота с лъжица, когато бебето е много гладно. Това ще го насърчи да полага повече усилия.
  • Устичката на бебето не е голяма затова отначало ползвайте много малка лъжичка.
  • Бебето поднася всичко към устата си, затова го оставяйте по някой път да си играе с малката пластмасова лъжичка извън храненията. С честото и пъхане в устата ще свикне с нея.
  • Във възрастта, когато вашето бебе иска да държи лъжицата, му давайте две лъжици – по една във всяка ръка. Хранете го с трета. Така не само ще се упражнява да яде, но и няма да потапя пръстчетата си в пюрето.
  • Някои бебета обожават шишето с биберон. Не ги лишавайте от него, но това трябва да става наред с използването на лъжица.
  • Създайте му от рано навика да пие плодовия сок с малка лъжичка.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »