Вие сте тук:  Бебето и детето  »  Хранене  »  Стимулиране на апетита

Стимулиране на апетитаМоже ли кърмата да повлияе на вкуса на бебето?

Да, защото вкусът се променя в зависимост от храната, поета от майката. Бебетата не обичат силната миризма примерно на зелето или на чесъна, тъй като разваля специфичния аромат на кърмата. Но ако искате да стимулирате апетита му, съветва френския учен Жак Пюзе, поемайте храни, подправени с кимион. Бебето проявява голяма чувствителност към съставките на млякото. В самото начало на кърменето например млякото е много воднисто, но постепенно се сгъстява, защото се увеличава количеството на липидите. В резултат на това бебето бързо се насища, но и бързо ожаднява.
И днес има майки, които смятат, че чрез кърмата детето получава достатъчно течности и затова не му дават вода. Правилно ли е това? Не само, че не е правилно, но е и много погрешно! Човек може да живее известно време без храна, но не и без вода. Очевидно доставената чрез храната течност не е достатъчна и това налага между храненията да се дава на бебето допълнително количество вода (преварена). В противен случай организмът му може да се обезводни.

Кои вкусове открива бебето в първите месеци от живота си?

Открива сладкото, соленото, киселото и горчивото. Благодарение на малките вкусови луковици, които са разположени по стените на устната кухина и езика, бебето възприема тези четири вкуса още в първите часове след раждането си. Докато други нервни окончания, също намиращи се върху стените на устната кухина и в езика, дават информация за температурата и състава на храните. Разбира се между тези четири вкуса съществуват и междинни вкусове, които обаче детето започва да различава сравнително на по-късен етап.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »