Вие сте тук:  Бременност  »  Бременност  »  На работа по време на бременността

На работа по време на бременносттаПовечето от жените продължават да работят и по време на бременността си. Но има фактори, които влияят върху работоспособността – например сутрешните повръщания, болките в гърба, подуването на глезените определено допринасят да се чувствате уморена.

Кои са основните проблеми свързани с бременноста, които влияят на работоспособността и как да се предпазите?

Сутрешното неразположение

То е най- силно изразено в първия триместър от бременността. Проявява се най- вече сутринта, но е възможно да ви бъде лошо и в други части от деня. За да облекчите състоянието си следвайте няколко основни принципа:

 • Избягвайте определни храни, който могат да предизвикат повръщане. Те са различни при различните жени, така че е добре да ги идентифицирате и да не ги употребявате.
 • Яжте леки храни и бисквити
 • Не преяждайте, нито пък оставайте с празен стомах
 • Пийте много течности – тялото Ви се нуждае от повече течности при ранната бременност.
 • Наспивайте се добре – колкото по- уморена сте, толкова се увеличава и вероятността от повръщане.
 • При сериозни проблеми е необходимо да се консултирате с Вашия лекар
Умора

Когато сте бременна се чувствате по- уморена, в сравнение със състоянието Ви преди забремняването. Това е предимно в първия и третия триместър от бремеността. Умората е знак, че е необходимо да намалите напрежението и да за бавите темпото на работа. За да се справите с умората може да следвате някои правила:

 • Чести кратки почивки – чрез тях можете да повишите продуктивността си, особено ако работата Ви е свързана с концентрация и взимане на решения.
 • Промяна на работния план – Вие не можете да бъдете с еднаква работоспособност през целия ден. Определете кога работоспособността Ви е по- висока и изпълнявайте тогава по- тежките и отговорни задачи. Ако например Ви е трудно да се концентрирате сутрин оставете отгооврните задължения за ранния следобед.
 • Ограничете ангажиментите си извън работата – това ще Ви даде повече време за почивка.
 • Поддържайте физическа активност – Да правите упражнения след края на работния ден, вероятно е последното нещо, което бихте желала да правите, но те също могат да помогнат в борбата с умората. Необходимо е да се консултирате с Вашия лекар относно упражненията подходящи за Вас.
 • Приемайте помощ от близките и колегите си – Не бъдете прекалено горда и приемайте оказана Ви помощ в работата. Това важи и за домакинската работа.
 • Лягайте си в разумно време – ако се чувствате уморена дори и в 20 часа, никой не Ви кара да будувате до полунощ.

Стоене, седене, навеждане, повдигане
 
При напреднала бременност дори и обикновени действия като стоене права, седене, навеждане, повдигане могат да бъдат некомфортни. Добре е на всеки няколко часа да се раздвижвате за да отслабите напрежението в мускули, както и да избегнете натрупването на течности в краката и ръцете. Ако работите в офис трябва столът Ви да бъде удобен, с възможности за нагласяне на височината на седалката, както и визочината и наклона на облегалката. Ако столът Ви не разполага с такива възможности, можете да сложите малка възглавница зад кръстта си.
По време на бременността се увеличава количеството кръв в тялоот Ви. Ако стоите продължително време права в краката Ви се събира повече кръв и това може да причини болка и замаяност. Когато стоите права допълнително се натоварва кръстта Ви. Важно е да носите удобни обувки и често да повдигате краката си, за да отпочинат. Ако работата Ви налага да стоите права повече от няколко часа на ден, трябва да се консултирате с Вашия лекар.
По време на бременността избягвайте да повдигате дори и не много тежки неща, тъй като това носи рискове. Най- малкото което можете да си причините е да получите болки в кръста. При повдигане е добре необходимото усилие да се поема от бедрата, а не от кръстта – т.е. трябва да приклекнете.

Стрес

Стресът в работата може би Ви помага да постигнете много цели за кратко време. Но той може също така да Ви изтощи и да отнеме време и енергия, които са необходими за Вас и Вашето бебе. Най- вероятно няма да можете да елиминирате стреа в работата, но поне може да го минимизирате. Обсъдете този проблем с вашите колеги, приятели, партньор, лекар. Добри пречка срещу стреса е чувството за хумор. Обграждайте се с личности позитивни характери и избягвайте негативните. Можете също така да опитате специални Йога упражения, които са разработени специално за бременни.

Рискови работни условия

В зависимост от Вашата професия има различни рискове за Вас и Вашето бебе. Тези рискове могат да доведат до усложнения при бремеността. Такива са например:
 • Повдигане на тежки предмети
 • Продължително стоене права
 • Силни вибрации – например от машини
 • Работа с опасни вещества – например химикали
 • Горещина и излагане на пряка слънчева светлина
Добре е да се консултирате с Вашия лекар за работните условия и ако е възможно да направите промени.

 
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »