Вие сте тук:  Бременност  »  Бременност  »  Напълняването по време на бременност

Напълняването по време на бременностНезависимо дали Ви харесва или не, Вие ще напълнеете по време на бременността. Развитието и растежа на бебето го изискват. Въпросът е с колко е нормално и полезно да наддадете.

Няма някакви точно определени правила за наддаването. То зависи от много фактори сред които са теглото Ви преди забременяването, както и Вашият ВMI (индекс на телесна маса). BMI можете да определите тук. Чрез този индекс се определя Вашето телесно състояние. Според изследвания оптималното напълняване е в следните граници:
Телесно състояние преди бременността Наддаване в килограми
Слабо 12 до 18
Нормално 11 до 16
Пълно 7 до 11.5
Затлъстяване над 7

Ако сте бременна с близнаци, наддаването е по- значително - над 16 килограма.
Ако имате пълно телосложение, въпреки че то има своите рискове (например високо кръвно налягане), бременността в никакъв случай не е времето за диети и отслабване. Нормално е да напълнеете по време на бременността. Ако не приемате достатъчно калории, Вашето тяло ще започне да разгражда запасите Ви от мазнини - този процес не е полезен за бебето. Разбира се трябва да следите кантара, тъй като ако наддадете прекалено много, или до след 6-9 месеца след раждането не възстановите теглото си, има риск от затлъстяване.

Ако сте със слабо телосложение е необходимо значително да наддадете преди раждането -особено през втория и третия триместър.

Как се разпределят допълнителните килограми? В таблицата има данни за приблизителното разпределение на теглото преди раждане (при жени с нормално телосложение).


Бебе 3,1 до 3,6
Увеличение на гърдите 0,5 до 1,5
Увеличение на матката 1
Плацента 0,5 до 1
Течности /води/ 1
Увеличение на кръв 1,5 до 2
Увеличени телесни течности 1 до 1,5
Допълнителни мазнини 3 до 4
Общо 11 до 16
Наддаването е по интензивно през втория и третия триместър. Това е добре тъй като през първия триместър се сблъсквате с проблема сутрешни повръщания и тогава не ви е до храна. Ако сте с нормално тегло, през първия триместър е достатъчно да наддадете с 1-2 килограма. Това се постига с допълнителни 150 до 200 калории на ден. По- значителното наддаване е важно през втория и третия триместър - особено ако сте със слабо или нормално телосложение. Наддаването е в рамките на 1-2 килограма месечно. Ако сте със слабо телосложение е необходимо през този период да увеличите приеманите калории с 300 до 500.

Препоръчваната храна през бременността включва:
  • Хляб, макарони, спагети
  • Мляко с по- висока масленост - 3,6%
  • Плодове, салати
  • Сокове съдържащи калции

Добре е да избягвате сладкиши и чипс - те ще помогнат за наддаването, но няма да дадат необходимите хранителни вещества на бебето.
© mamaibebe.com. Всички права запазени. | Условия за ползване »